Washington Post, 153 ülkede 11.000’den fazla bilim insanı tarafından imzalanan yeni bir çalışmaya dikkat çekti. Bu çalışma, iklim aktivistlerinin çağrılarında daha yaygın olarak duyulan “iklim acil durumu” teriminin kullanımını destekliyor.
Sayıca bu kadar fazla bilim insanının, iklim değişikliğini bir “acil durum” olarak resmen belirttiğini ilk kez görüyoruz. Terimin küresel bilim topluluğunca benimsenmesi, iklim değişikliğinin etkilerini ve ana nedenlerini ele almanın artan bir aciliyet duygusu olduğuna işaret ediyor.
BioScience Dergisi’nde yayımlanan bir makale, iklim değişikliğinin ciddiyeti hakkında kamuoyunun uygun bir şekilde bilgilendirilmesini bilim topluluğundaki kişiler için “ahlaki bir yükümlülük” olarak nitelendirdi.
Oregon State Üniversitesi’nde ekoloji profesörü olan Dr. William Ripple, şu ifadelerde bulundu: “İklim acil durumu hakkında uyarıda bulunmak için bir araya geldik çünkü iklim değişikliği düşünülenden çok daha ciddi. Bilim insanlarının bile beklediğinden daha hızlı bir şekilde hızlanıyor. İklim değişikliği, doğal ekosistemleri ve insanlığın kaderini tehdit ediyor!”
Dünya Bilim İnsanları İttifakı tarafından oluşturulan rapor, neredeyse yarım yüzyıllık bir iklim bilimi araştırmasını çökertiyor. Sadece acil bir durumu değil aynı zamanda geniş ve küresel politika hedeflerini de ele alıyor.
On yıllardır süren zararlı insan eğilimlerine dikkat çekmek isteyen Ripple ve ekibi, kitlesel ölçekte gerekli olan altı küresel projeyi belirtiyor:
- Temiz enerji kullanımının çoğalması
- Kurum ve metan gibi kısa ömürlü iklim kirleticilerinin azaltılması
- Biyoçeşitlilik kaybı ve ormansızlaşmanın azaltılması
- Bitki bazlı diyetlerde büyüme
- Eşitsizliği azaltan ekonomik sistemlerin geliştirilmesi
- Sürdürülebilir nüfus artışı
Bu çözümler, daha önce bilimsel topluluklar arasında anlaşılmış olsa da raporun yazarları ve imzacı ortakları için dilsel değişimlerle birlikte gerekli farkındalıkların dünya halkına yayılması umuluyor.