Birleşmiş Milletler tarafından 1999 yılından itibaren 12 Ağustos, Dünya Gençlik Günü olarak ilan edildi. 2017 Ulusal Gençlik Günü’nün bu yılki teması “Gençlik için Barış” olarak belirlenmiştir.
Gençler değişim aktörleri olarak çatışma önlemede ve barışın sürdürülmesinde kritik öneme sahiptir. 2017 Uluslararası Gençlik Günü, gençlerin çatışmayı önleme ve dönüştürme ile birlikte katılım, sosyal adalet ve sürdürülebilir barışa olan katkılarını kutlamaya adanmıştır.
Gençlerin mevcut çoğunluğu genellikle silahlı çatışma veya huzursuzluklarla dolu ülkelerde yaşıyor, bu nedenle gençlerin barış ve güvenlik konularında ihtiyaçları ve istekleri demografik bir zorunluluk olarak düşünülüyor.
Güvenlik Konseyi Kararı’na göre barışı sürdürmenin ölçek ve zorluklarının, gençlik örgütleri de dahil paydaşlar arasında ortaklık gerektirdiğini kabul etmektedir. Ayrıca, çatışmaları caydırmak ve çözmek için gençlerin oynayabileceği önemli rolü tazelemekte ve hem barışı koruma hem de barış inşası çabalarının başarısında temel unsuru oluşturmaktadır.
Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi, barışçıl ve kapsayıcı toplumları desteklemeyi taahhüt eder ve “Sürdürülebilir kalkınmanın barış ve güvenlik olmadan gerçekleştirilemeyeceğini” doğrular. Hedef 16, her kademede duyarlı, kapsayıcı, katılımcı ve temsilci karar vermeyi amaçlamaktadır. Gençlerin durumunu iyileştirmek için bir politika çerçevesi ve pratik yönergeler sunan Gençlik Eylem Programı, gençlerin barış ve güvenliğin korunmasında aktif katılımını desteklemektedir.
Gençlerin barış ve güvenlik gündemine dahil olmaları ve toplum içinde daha geniş anlamda barınmaları, barışın sağlanması ve sürdürülmesinin anahtarıdır. Karar verme sürecine katılımın yanı sıra kaliteli eğitim, sağlık hizmetleri ve temel hizmetlere katılım da dahil olmak üzere gençler için toplumsal dahil etme süreci, topluma aktif katkıda bulunan rollerini teşvik eder ve potansiyellerine erişme ve hedeflerine ulaşma fırsatları olan genç insanlara yardım eder. Gençler siyasi, ekonomik ve sosyal alanlardan ve süreçlerden dışlandığında, şiddet ve şiddetli çatışma biçimleri için bir risk faktörü olabilir. Bu nedenle, gençlerin sosyal dışlanmasının belirlenmesi ve ele alınması, barışın devam ettirilmesi için bir ön koşuldur.