Uluslararası Kızıl Haç ve Kızıl Ay Toplulukları Federasyonu (IFRC) Dünya Afet Raporu’nu geçtiğimiz ay yayınladı. Genel olarak raporda, farklı coğrafyalardaki yerel aktörlerin karşılaşmış olduğu zorluklar ve bu dönemlerde alınan insani sorumlulukların ne durumda olduğu analiz edilmiştir.
Farklı istatistiklerin yer aldığı rapora göre, 2005-2014 yılları arasında en çok görülen 5 afet, raporun dikkat çeken bir bölümünü oluşturmaktadır. Belirtilen yıllar içerisinde dünyanın farklı bölgelerinde 1753 sel, 1254 deprem, 988 fırtına, 262 yüksek sıcaklık ve 223 kuraklık gerçekleşmiştir. Rapordaki 2014 yılına ait verilere göre ise yıl içerisinde 317 doğal afet yaşandığı kayda geçirilmiştir.Bu afetlerden etkilenen insan sayısı ise 107.000.000’dur.
Raporda açığa çıkartılan bir başka önemli konu ise insani yardım sektörünün yerelde yapmış olduğu çalışmalarda bir bütünlük yansıtamadığıdır. Örneğin, insani yardımların sadece %1.6’lık bir kısmı direk olarak ulusal ve yerel sivil toplum örgütlerine ulaşmaktadır.
Uluslararası Kızıl Haç ve Kızıl Ay Toplulukları Federasyonu Genel Sekreteri Elhadj As Sy 25 Aralık 2014 tarihinde PressTv’ye verdiği röportajda şu noktaların üzerinde durmuştur: “Yerel aktörler her zaman ilk karşılığı verenler olur. 2014 yılında görüldüğü üzere Şili’deki deprem felaketine cevap verenler öncelikle o bölgedeki yerel bireyler ve örgütler olmuştur. Tıpkı bugün Suriye’deki probleme de bölge ülkelerinin insani yardım olarak müdahale etmesi gibi.”
Dünya Afet Raporu 2015’in tamamına buradan ulaşabilirsiniz.