Her yıl 22 Nisan tarihinde pek çok ülke tarafından kutlanan ‘Dünya Günü’, dünyamızın karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla düzenlenen özel bir gündür.
İlk defa 22 Nisan 1970 tarihinde düzenlenen Dünya Günü, pek çok kesimden 20 milyon kişiyi de harekete geçirmeyi başarmıştı. Bu tarihlerde yapılan konferanslar ve sempozyumlar, çevre sorunlarına dikkat çekmeyi sağladı. Bu gelişmelerin ardından ABD ‘Temiz Hava Yasası’ ve ‘Temiz Su Yasası’ oluşturarak, bu konudaki ilk adımları attı.
Özellikle dünyadaki su sorununa dikkat çekilen bu günde, bu yılın teması ise ‘canlı türlerinin korunması’ olarak belirlendi. İnsan faaliyetleri sonucunda yıllardır pek çok canlı türü, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Bu noktada hala yapılacak bir şeyler olduğunu belirten Dünya Günü Ağı, bu konuda acil adımların atılması gerektiğini vurguluyor.
Tüm bunlarla birlikte Dünya Günü Ağı özellikle hava ve su kirliliği, çevre yeşillendirme ve çevre yatırımı konularında insanları, şirketleri ve devletleri daha bilinçli bir hale getirmeyi hedefliyor.
Dünya Günü yaklaşık 20 yıl içinde küresel bir hareket olmayı da başardı. 1990’lı yıllara kadar Dünya Günü küreselleşerek 190’dan fazla ülkede çevre sorunlarını dünya sahnesine taşımayı başardı. Aradan geçen süre içinde Dünya Günü etkinliklerine katılan kişi sayısı da artış gösterdi. 1970 yılında düzenlenen ilk harekette 20 milyon kişi katılım sağlamış iken, son zamanlarda etkinliklere katılım sağlayan kişi sayısı yaklaşık 1 milyar kişiye kadar arttı.