Dünya Kadın Mühendisler Günü, dünyadaki kadın mühendislerin olağanüstü başarılarını kutlamaya yönelik bir gündür.
İlk kez 2014 yılında İngiltere‘de Kadın Mühendisler Cemiyeti tarafından kutlanan bu gün, sonraki yıllarda uluslararası ölçekte gösterilen ilgiyle UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) tarafından desteklenmeye başladı.
Mühendislik bilimi, bugün yaşadığımız şekilde büyük bir gelişimden sorumlu olmuştur. Mühendislik alanındaki sıçramalar ve sınırlar bize daha kolay hayatlar yaşama, daha iyi evlerde oturma ve daha iyi ulaşım araçlarını kullanma avantajını sağladı. İşte bu gelişmeler alanında da gerek iş yapmadaki titizlikleri gerekse de estetik zevkleriyle gün geçtikçe daha çok kadın mühendis damgasını vurmaya başladı.
Bugün hala bazı alanlar için mühendislik erkek egemen bir sektör olarak görünse de, Kadın Mühendisler Günü’nde yapılan çalışmalar bize aslında mühendisliğin kadınların büyük dalgalar yarattığı bir sektör olduğunu gösteriyor. Bu yüzden kadın mühendisler hangi alanda çalışma yaparlarsa yapsınlar o alanda büyük başarılar gerçekleştiriyorlar.
Kadın mühendislerimiz her yerde!
Kadın mühendislerin her alanda başarılı işler çıkardıkları apaçık ortada. Bunların başında da mühendislik becerilerini sosyal fayda alanında önemli çalışmalar için kullanan IDEMA’lı kadın mühendisler geliyor.
Gelin yaptıkları projeler ile Türkiye’nin gündeminde önemli gelişmelere vesile olan kadın mühendislerimizi yakından tanıyalım.
Fatma Adıgüzel, Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunu. Üniversite hayatında sivil toplum çalışmaları ve sosyal sorumluluk projelerinde aktif rol oynayan Fatma üretimin ve insanın olduğu her yerde ben de varım diyerek yeteneklerini IDEMA aracılığıyla sosyal fayda için kullanıyor. Her zaman sivil toplum çalışmalarıyla ön plana çıkan Adıgüzel, şimdilerde bireysel değerlerimizi keşfederek müşterek yanlarımız etrafında buluşmayı hedefleyen; böylece toplumdaki ayrışma ve kutuplaşma eğilimlerini gidermeye çalışan bir sosyal sorumluluk projesi olan Ortak Değerler Hareketi’nin proje yürütücülüğünü yapıyor ve ülkemizin dört bir tarafını şehir şehir dolaşıp her yaştan ve cinsiyetten binlerce kişiye Değer Taşı oyununu oynatıyor.
Elif Nazlı Aksoy, lisans hayatını Kadir Has Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde tamamladı. Ardından yüksek lisans eğitimi için İngiltere’de Sussex Üniversitesi’nde Yönetim ve Girişimcilik alanı üzerine eğitim aldı. Hayali insanlara dokunmak ve onları girişimcilik alanında desteklemek olan Elif, IDEMA’da Türk, geçici sığınma altındaki Suriyeli bireyler ve diğer göçmenler için sosyo ekonomik kalkınmayı amaçlayan Sürdürülebilir Gıda Girişimciliği L.I.F.E Projesi’ni yürütüyor. Hayatlarına dokunduğu girişimciler bugün kendi işletmelerini açma yolunda başarılı bir şekilde ilerliyor.
Bu örneklerde de olduğu gibi her alanda başarılı olan kadınlarımız mühendis olarak da hayatlarımızı etkileyecek büyük çalışmalar yapmaya ve verimli değişimler yaşatmaya devam ediyor. Tüm kadın mühendislerimizin günü kutlu olsun, iyi ki varlar!