Dünya Ekonomik Forumu tarafından 2017’nin sağlık, çevre, tarım ve enerji alanında meydana gelen son teknolojik gelişmeleri derlendi.
İşte 2017’nin gelişen son 10 teknolojisi;
1.Likit biyopsi testi
Likit biyopsiler kansere karşı mücadelede atılmış çok önemli bir adım. İlk olarak, geleneksel doku tabanlı biyopsilerin mümkün olmadığı durumlarda iyi bir alternatiftir. İkincisi, sadece örneklemdeki bilgileri yansıtan doku örnekleriyle karşılaştırıldığında tam bir bilgi spektrumu sağlayabilirler. Son olarak, rutin olarak kanser hücrelerinden kan dolaşımına doğru yol bulan genetik materyal olan dolaşımdaki tümör DNA’sına ev sahipliği yaparak, hastalık ilerlemesi durumunda direnç gösteren semptomları çok daha hızlı bir şekilde tespit edilmesine yardımcı olur.
2.Havadan temiz su üretimi
Havadan temiz su çıkarabilme özelliği yeni değildir, ancak mevcut teknikler yüksek nem seviyeleri ve çok fazla elektrik gerektirir. Massachusetts Teknoloji Üniversitesi, Kaliforniya Üniversitesi ve Berkeley’den bir ekip, suyu hiç enerji kullanmadan dönüştüren gözenekli kristaller kullanarak bir işlemi başarıyla test etti. Ayrıca Arizona’dan Sıfır Kütle Suyu olarak adlandırılan yeni bir yaklaşım ile akülü güneş sistemine dayalı olarak günde 2-5 litre su üretebiliyor.
3. Görsel görevler için derin öğrenme
Bilgisayarlar görüntüleri insanlardan daha iyi tanımaya başlıyor. Yapay zekanın ortaya çıkmakta olan bir alanı olan bilgisayar görüntüleme teknolojileri, özerk araçlar sürmek, tıbbi teşhisler, sigorta talepleri için hasar tespiti ve su seviyeleri ile ürün verimi gözlemleme gibi farklı uygulamalarda giderek yaygınlaşıyor.
4. Güneş ışınlarından üretilen sıvı yakıtlar
Enerji üretmek ve depolamak için yapay bir fotosentez oluşturmak mümkün mü? Beklentiler giderek daha pozitif görünüyor. Cevap, su moleküllerini suya ve hidrojene bölmek için güneş ışığından aktive edilmiş katalizörleri kullanmak ve daha sonra CO2’yi hidrokarbonlara dönüştürmek için aynı hidrojeni kullanmak. Böyle bir kapalı sistem yanma sonucu ortaya çıkan CO2’nin daha sonra atmosfere değil de yakıta dönüştürülmesi, güneş ve rüzgar endüstrileri için devrim yaratabilir.
5. İnsan Hücresi Atlası
İnsan Hücresi Atlası adı verilen insan vücudunun şifresini çözmeyi amaçlayan uluslararası bir işbirliği Ekim 2016’da çalışmalarına başladı. Chan Zuckerberg Girişimi’nin desteklediği proje, her dokudaki her hücre türünü belirlemeyi ve her bir türe bu aktiviteyi kontrol eden süreçlerde hangi genlerin, proteinlerin ve diğer moleküllerin aktif olduğunu tam olarak öğrenmeyi amaçlıyor. Hücrelerin tam olarak nerede bulunduklarını belirlemek, hücrelerin normal olarak nasıl birbirleriyle etkileşime girdiğini ve bir hücrenin genetik veya diğer yönleri değiştiğinde vücudun işleyişine ne olduğunu gösterir. Bu son ürün, sağlık bakımını iyileştirmek ve kişiselleştirmek için paha biçilemez bir araç olacaktır.
6. Hassas tarım
Dördüncü Endüstriyel Devrim, çiftçilere su ve kimyasal kullanımı azaltarak ekin verimi ve kalitesini artırmak için yeni araçlar seti sağlıyor. Sensörler, robotlar, GPS, haritalama araçları ve veri analiz yazılımı, bitkilerin ihtiyaç duyduğu bakımın özelleştirilmesi için kullanılmaktadır. Gerçek zamanlı olarak bitki sağlığını yakalamak için droneları kullanma ihtimali dünyadaki çiftçilerinin çoğunda bir miktar olabilir, ancak düşük teknolojili teknikler de çevrimiçi hale geliyor. Örneğin, Sydney Üniversitesi’nden Salah Sukkarieh, Endonezya’da güneş enerjisi ve cep telefonlarına dayanan, düzenli ve düşük maliyetli bir izleme sistemi gösterdi.
7. Yeşil araçlar için uygun fiyatlı katalizörler
İlerleme, hidrojen beslemeli yakıt hücresi vaat eden sıfır emisyon teknolojisi üzerinde yapılmaktadır. Bugüne kadar kaydedilen ilerleme, platin içeren katalizörlerin yüksek fiyatı nedeniyle engellendi. Bununla birlikte, bu nadir ve pahalı metale olan bağımlılığı azaltmak için çok ilerleme kaydedildi ve en son gelişmeler, platin içermeyen veya bazı durumlarda metal içermeyen katalizörleri içeriyor.
8. Genomik aşılar
Genlere dayanan aşılar, bir çok yönden konvansiyonel olanlardan daha üstündür. Şiddet içeren salgın durumlarında daha hızlı üretilmektedirler. Hücre kültürlerinde veya yumurtalarda protein üretmekle karşılaştırıldığında, genetik materyal üretmek de daha basit ve daha ucuz olmalıdır. Aşılara genomik temelli bir yaklaşım, patojen mutasyona uğradığında daha hızlı uyarlamayı mümkün kılar ve sonunda bilim insanlarının bir patojene dirençli insanları belirlemesine, bu korumayı sağlayan antikorları izole etmesine ve bir gen dizisi tasarlamalarına olanak tanır üstelik bu sayede bir kişinin hücreleri de bu antikorları üretir.
9. Toplulukların sürdürülebilir tasarımı
Birden fazla bina için yeşil yapının aynı anda uygulanması, tükettiğimiz enerji ve su miktarını devrim yapma potansiyeline sahiptir. Yerel olarak üretilen güneş enerjisini akıllı bir aküye göndermek, şu anda Berkeley ve Kaliforniya Üniversitesi’nde geliştirilmekte olan bir projenin planlanması halinde elektrik tüketimini yarıya düşürebilir ve de karbon emisyonlarını sıfıra düşürebilir. Bu arada, aynı projenin su sistemlerini yeniden tasarlama planı, tuvaletlerden ve kanalizasyonlardan çıkan atık suyun arıtılması ve yerinde yeniden kullanılması, yağmur suyu tuvaletlere ve yıkayıcılara yönlendirildiğinde, içme suyu talebini% 70 oranında azaltabilir.
10. Kuantum hesaplama
Kuantum bilgisayarların neredeyse sınırsız potansiyeli şimdiye kadar yapımlarının zorluğu ve maliyeti ile eşleştirilmiştir. 2016 yılında teknoloji şirketi IBM, buluttaki ilk kuantum bilgisayara halkın erişimini sağladı. Bu aracı kullanarak 20’den fazla akademik makalenin yayınlanmasına yol açtı ve bugün dünya çapında 50’den fazla yeni teşebbüs ve büyük şirket, kuantum hesaplamayı gerçek bir hale getirmeye odaklanmış durumda.