Göç üzerine yapılan tartışmalar, göçün olumlu ve olumsuz yanlarını göstererek, konunun farklı boyutlarda ele alınmasını sağlamaktadır. Fakat, tüm bunların yanı sıra göç hakkında gözle görülür tek yorum, göçün dünyayı şekillendirme ve değiştirme kapasitesinin olduğudur.
Dünya genelinde 230 milyon göçmen bulunuyor, bu rakam neredeyse dünya nüfusunun %3’ünü kapsamaktadır. Aslında, bu oran son 100 yılda çok da fazla değişiklik göstermemiştir. Çünkü, dünya nüfusu 100 yıl içerisinde 4 kat artmış ve bununla birlikte göçmen nüfusu da toplam nüfus ile birlikte doğru orantılı bir şekilde yükselmiştir. Ayrıca, 1900 yılından bu yana 50 civarındaki ülke sayısı da günümüzde 200’e yaklaşmıştır. Dolayısıyla, şu an daha fazla sınır ve daha fazla göçmen bulunmaktadır.
Küresel çapta göçmenlerin yıllık akışı yıllık 15 milyon olarak hesaplanmıştır. Bunların 6 milyonu ekonomik sebeplerle göç ederken, 2 milyonu ailesel, 4 milyonu eğitimsel ve 3 milyon civarındaysa mültecilik sebebi ile göç etmektedirler. Şu anda dünya çapında resmiyette mülteci olarak tanımlanmış 20 milyon kişi bulunmaktadır. Bu mültecilerin %86’sı bulundukları ülkelerin komşu ülkelerinde yaşamlarını sürdürmektedir.
Göçmenlere karşı bu kadar endişenin sebebi neden kaynaklanıyor?
Belirli bir kesim göçmenlerin istihdamı domine ederek ekonomilere zarar verdiği yönünde bir görüşe sahip. Fakat veriler aksini söylüyor. Amerika’da bazı önemli şirketlerin kurucularına bakıldığında bunların göçmen olduğu görülmektedir. Örneğin, Google, Intel, Paypal, eBay ve Yahoo. Aslında Silikon Vadisi’ndeki girişimlerin yarısından fazlası beceri sahibi olan göçmenlerden oluşuyor. Bunun yanı sıra, Amerika’daki her üç mülteciden birinin teknik becerisi iyi durumdadır ve aynı trend Avrupa’da da aynı şekildedir.
Göçmenlerin mali etkileri üzerindeki araştırmalarda; vergilere bulundukları katkı, karşılığında aldıkları hizmetlerden daha fazla olarak görülüyor. Dünya Bankası verilerine göre, gelişmiş ülkelerdeki %3’lük göçmen iş gücü küresel ekonomide 356 milyar dolarlık bir kazanca karşılık gelmektedir. Bazı ekonomistlerin tahminlerine göre, tüm sınırlar kaldırıldığında ve her bireye istediği yere gitme şansı verildiği takdirde, dünya ekonomisi 39 trilyon dolar kazanç elde edebilecek hale gelebilir.
Bu haber Devex kaynağından derlenmiştir.