AnasayfaKültür - SanatKültürel Kalkınma

Latin Amerika’dan 6 Nobel

Latin Amerika’dan 6 Nobel

Latin Amerika’da Nobel denildiğinde muhtemelen aklımıza ilk olarak 2014 yılında hayata veda eden Kolombiyalı Gabriel Garcia Marquez geliyor. Kolombiyalı yazarın edebi gücünü gösterdiği “Yüzyıllık Yalnızlık” ve “Kolera Günlerinde Aşk” dünya genelinde okuyucularını büyüleyebildiği en ünlü romanlarından sadece ikisi.

Latin Amerika’nın edebi yetenekler ile dolu olduğunu söylemek mümkün. Bölgede Marquez’den başka isimler de tarih sayfalarında adlarını Nobel Edebiyat listesine yazdırmayı başarmışlar.

Gabriela Mistral

Gabriela Mistral, Şili (1945)

1889 yılında Şili’de doğan ve asıl adı Lucila Godoy Alcayaga olan ünlü şair ve diplomat, meslek hayatına öğretmen olarak başladı. Trajik aşk ilişkisinden sonra şiirlerini yazmaya başladı. Koleksiyonun ilki “Ölümün Soneleri” (Sonnets of Death) ‘dir.

Mistral, Nobel ödülünü alan İlk Latin Amerika’lıdır. Takma ismini ise fazlasıyla hayran olduğu iki şairden esinlenerek belirlemiştir. Gabriele D’Annunzio ve Frederic Mistral (1904 Nobel Ödülü sahibi).

Miguel Angel Asturias

Miguel Angel Asturias, Guatemala (1967)

Şair, roman yazarı ve diplomat olan Asturias 1966 yılında Sovyet Rusya Lenin Barış Ödülü almıştır. Bir yıl sonrasında ise Nobel Edebiyat Ödülünü almıştır.El Señor Presidente,  gaddar bir diktatörün hegemonyasında yaşamayı anlatan roman en ünlü romanı olarak bilinmektedir.

 

13th June 1966:  EXCLUSIVE Chilean poet and activist Pablo Neruda (1904 - 1973) leans on a ship's railing during the 34th annual PEN boat ride around New York City. He wears a cap.  (Photo by Sam Falk/New York Times Co./Getty Images)

Pablo Neruda, Şili (1971)

Bir keresinde Garcia Marquez tarafından 20. yüzyılın tüm dillerde en ünlü şairi olarak ilan edilmişti. Gerçek adı Neftali Ricardo Reyes Basoalto olan Şilili şair, şiirlerinde her zaman yeşil mürekkep kullanmıştır, çünkü bu renk ona her zaman umut vermiştir.

Yazılarında erotik temsillerden aşka dair, gerçeküstücü parçaların olduğu tarihsel hikayeler ve politik manifestolara kadar geniş bir içerik kullanıyordu.

Gabriel Garcia Marquez, Kolombiya (1982)

Gerçekçilik ile büyünün karışımı bir rüya gibi tanımlayabildiğimiz yazılarında Garcia Marquez kariyerine ilk olarak gazete muhabiri olarak başladı.

Başyapıtı olan “Yüzyıllık Yalnızlık” 1982 yılında aldığı Nobel ödülü ile uluslararası edebiyat ünlüleri arasında yerini almasına yardımcı olmuştur.  Romanın konusu Marquez’in de doğup büyüdüğü Kolombiya Karayip adası olan ve Macondo adında hayali bir köyde yaşayan Buendia ailesinin hikayesidir.

Octavio Paz, Meksika (1957)Octavio Paz

1914 yılında Meksika’da İspanyol ve Meksikan kökenli bir ailede dünyaya gelmiştir. Paz kariyerine onlu yaşlarında başlamış 1933 yılında şiirlerini topladığı ilk kitabını yayınlamıştır. Modernist ve gerçeküstücü hareketlerden etkilenen yazar Meksikalıların Aztek kökenlerini ve yalnız olmak hakkında olan  Yalnızlığın Labirenti (1950)Güneş Taşı (1957) eserlerini yazmıştır.

Llosa

Mario Vargas Llosa, Peru (2010)

Roman yazarı Vargas Llosa bu yıl 80 yaşına girdi. Kendisi köşeyazarı, denemeci ve oyun yazarlığı  yapmaktadır. En son romanı olan “Beş Köşe”  1990’ların Peru’sunda devlet politikası ve gazetecilik üzerine bir eleştri olarak yazıldı.