Dünya’da her yıl kirlenme ve çevresel riskler yüzünden yılda 1.7 milyon çocuğun ölümünden sorumlu oluyor. Dünya genelinde kirlilik insan sağlığını sürekli tehdit ediyor ve hava kirliliği özellikle sorunlu oluyor.
Yönetenler hava kirliliği ile mücadele için yukarıdan aşağıya doğru önlemler almalıysa da, özellikle büyük kara yolları yakınları gibi hassas ortamlarda yaşayanların bu tür değişikliklerin gerçekleşmesini beklemek gibi bir şansları olmayabilir.
UCLA Fielding School of Public Health’de çevre sağlık bilimleri profesörü olan Yifang Zhu, insanların kendilerini ve ailelerini, hava kirliliğinden korumak için atabilecekleri adımları anlattı.
Bu adımlar şunları içeriyor:
Rüzgarları iyi takip etmek: Gün boyunca değişen rüzgar, arabalar, fabrika bacaları gibi hava kirleticilerin yaydıkları gazların hem yerleşim birimlerine doğru gelmesini hem de uzaklaşmasına sebep olabilir. Rüzgar otoyoldan (veya başka bir kirletici kaynaktan) bulunulan kapalı mekana doğru estiğinde fark edip pencereleri kapatmak mantıklı olacaktır.
Günün saatlerini takip etmek: Hava ısındıkça hava kirliliği yaratan gazlar daha aktif bir konuma geçerler. Bu sebeple özellikle akşamüzeri saatleri havanın en kirli olduğu zamanlardır. Yaz günleri öğleden sonra açık havada spor yapmak gibi egzersizlerden kaçınmak hava kirliliğine maruz kalmamak için faydalı bir yoldur.
Evdeki havayı temizlemek: Evlerde yüksek verimli (HEPA) hava filtreleri kullanmak, dışarıdaki hava kirli olsa dahi, evlerdeki partikül seviyelerinin düşmesini sağlayacaktır.