Bir süredir Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasında planlanmakta olan ortak mülteci politikaları geliştirilmesi ve uygulama esası konuları 3 Şubat 2016 (bugün) itibariyle kabul edildi. Böylece, AB Türkiye’ye Suriyeli mülteciler için 3 milyar Avroluk bir fon sağlayacak.
AB-Türkiye işbirliği ile geliştirilen rapor Türkiye’nin, mülteciler için yapabileceklerinin bir rehberi olma özelliğini taşıyor. Ayrıca raporda, Türkiye sınırlarında yaşayan Suriyeli mülteciler için var olan koşulların iyileştirilmesi adına her türlü desteğin tematik olarak detaylı bir şekilde açıklaması bulunuyor.
Türkiye’de hazihazırda Suriyeli mültecilere yardım amacıyla görev yapan ulusal ve uluslararası insani yardım kuruluşları ve otoriteler tarafından uygulanacak yardım politikalarının en büyük ihtiyacının profesyonel anlamda maddi bir destek olduğu uzun zamandır tartışılan konular arasında yer alıyordu. Avrupa Komisyonu üye devletleri bugün aldığı kararla bu sürece maddi destek sağlayacağunı açıkladı. Bu kapsamda AB, 3 milyar Avroluk bir fonu Türkiye’deki mülteci politikasını desteklemek için kullanacak. Bu rapor aynı zamanda Avrupa ve Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde de büyük bir önem taşıyor.
Konuya uluslararası hukuk kapsamında bakıldığında, göç edilmesini gerektirecek savaş ve olağanüstü bir kriz ortamında krizi yaşayan ülkeye toprak sınırı olan ülkelerin mültecilere ev sahipliği yapmak noktasında bir takım sorumlulukları bulunmaktadır. Aynı şekilde, coğrafi yakınlık ve sınır komşusu olma sebebiyle de Türkiye, Suriyeli mülteciler için bir geçiş noktası ve büyük oranda varış destinasyonu olan bir ülke konumundadır. Dolayısıyla, Türkiye’deki mülteci sayısının hızlı bir şekilde artması bölgedeki uluslararası insani yardım ihtiyacını da beraberinde getirmiştir.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı olan Frans Timmermans konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu cümlelerin altını çizmişmiştir: “Türkiye’deki ‘Mülteci Uygulaması’ konusunda üye devletler ile anlaşmaya varmaktan dolayı çok memnunum. Taraflar, bir süredir bu anlaşmayı geliştirmeye çalışıyordu. Nihayet bugün anlaşmaya vardığımızı söyleyebiliriz, ortaya koyduğumuz maddi destek Türkiye’de bulunan Suriyeli mültecilerin tüm ihtiyaçlarını karşılamak adına kullanılacaktır. Aynı zamanda Türkiye’yi, Suriyeli mültecilerin iş piyasasına entegrasyonu için sarf ettikleri çaba için kutlamak gerektiğini de buradan vurgulamalıyız.”
Avrupa Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri Delegesi Johannes Hahn ise maddi desteklerin Suriyeli mültecilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacağını belirterek, şunları söyledi: “Türkiye şu an itibariyle dünyadaki en büyük mülteci nüfusuna sahip ülke olarak birinci sırada yer alıyor ve bu bağlamda mültecilerin Avrupa’ya geçiş süreçlerindeki kontrol mekanizmasındaki iyileştirme için söz vermiş bulunuyor. Türkiye’deki mültecilerin bu maddi destekler sayesinde eğitim, sağlık ve gıda anlamında tüm ihtiyaçlarını karşılamak niyetindeyiz.”