Dünyamız son zamanlarda belirlediği üzere sürdürülebilir enerji konusunda bir birliktelik sağladı ve ihtiyacını belirtti: Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri(SKH) arasından 7. Hedef olan verimli, modern ve sürdürülebilir enerjiye 2030 yılına kadar herkes tarafından erişimin sağlanmasını mümkün kılmak. Bu hedefin en önemli bölümü ise Afrika için belirlenmişe benziyor.
Afrika kıtası diğer kıtalar ile karşılaştırıldığında sürdürülebilir enerjiye en az erişimi olan ve modern tekniklerden uzakta kalan bir kıta. Kıtalararası Yıllık Enerji etkinliğinde Dünya Bankası SKH7 kapsamında Afrika kıtasının tüm olumsuzluklara rağmen büyük gelişmeler gösterdiğini belirtti ve Afrika’nın bundan sonraki küresel hedefleri için bir tartışma ortamı oluşturdu.
“Sürdürülebilir Enerji’’de Gelişme: Küresel İzleme Raporu 2015”raporuna göre Afrikalıların 2012 itibari ile 2010 yılından bu yana %32 olan elektrik erişimi %35’e çıktı. Bunun yanında 19 Afrika ülkesinde her 5 kişiden 1’i elektrik enerjisine erişebiliyor.
Bazı ülkeler önemli gelişmeler kaydediyor; Etiyopya, Nijerya, Güney Afrika 2010-2012 yılları arasında elektrik kullanımında en hızlı gelişme gösterenleri. Mali, Rwanda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi ülkeler büyüyen nüfuslarından daha hızlı bir gelişmeyi elektriğe sahip olma da gösteriyor.
Afrika SKH-7 ‘ye ulaşmak için her yıl 60 milyon kişiye elektrik sağlaması gerekiyor; şuan ki performansı ise 24 milyon.
Bu da 2030 hedeflerinin kıtalararası erişilebilirlik ve uygulanabilirlik açısından farklılar yarattığını ve bazı eksiklikleri olduğunu gösteriyor.