Dünyanın dört bir etrafında insanlar yeni işler ve fırsatlar için kentlere göç ediyor. Göç oranı bu hızla artmaya devam ederse 2050 yılına kadar, dünya nüfusunun üçte ikisinin kentlerde yaşayacağı tahmin ediliyor. Bu öngörüye göre yoksulluk ve eşitsizlikle mücadele için daha akıllı ve daha sürdürülebilir kentlerin oluşması kilit nokta olarak görülüyor. Güvenli, kapsayıcı, esnek ve sürdürülebilir şehirlerin oluşmasını sağlamak için akıllı tasarım ve çözümlere ihtiyaç duyuluyor.
Akıllı kentler için çözümler sunarken, yenilikçi teknolojiler büyük rol oynamakla birlikte, gerçekten akıllı şehirler tasarlamak ve sürdürmek, nitelikli ve yetenekli profesyonellerin katkısı olmaksızın mümkün değil.
Karar vericileri bilgilendiren araştırmaların rolleri
Akıllı şehirler kurulmadan önce araştırma yapmak en temel unsurların başında geliyor. Bu süreçte vatandaşların yeşil alan ihtiyaçları ve atık yönetim problemleri gibi sorunların nasıl giderileceği öncelikle araştırılmalı. Sürdürülebilir yaklaşımların uygulanmasını sağlamak için farklı uygulamaların analiz edilmesi de kritik önem taşıyor.
Akıllı şehirlerde ve sürdürülebilirlik konusunda deneyime sahip Christel Augsburg, bu alandaki araştırmacıların giderek daha fazla talep edileceğine inanıyor, çünkü birçok durumda şehirler vatandaşların taleplerini göz önüne almadan çözümler üretmeye devam ediyor.
Veri analizcileri
Veriler, akıllı şehir gelişiminde yer alan tüm sektörlerde büyük önem taşıyor. Bu nedenle, veri bilimi ve analitik becerileri kazanan uzmanlar daha çok talep görüyor. Akıllı şehirleri ayakta tutan bağlantı ve veri kaynakları da bu alandaki önemli teknolojiler arasında yer alıyor.
Büyük veri analizi, kentler için çeşitli kaynaklardan toplanan büyük miktarda veriden değerli bilgiler elde etme potansiyeli sunuyor ve internet, gerçek dünyadaki ortamlarda sensörlerin entegrasyonuna izin veriyor. Üstelik bu sayede trafik ışıkları, park sayaçları, enerji tüketimi ve kirlilik seviyeleri gibi bilgilere kolaylıkla ulaşılabiliyor.
Teknoloji alanındaki meslekler
Hükümet idaresinden sağlık hizmetleri ve ulaşım alanına kadar teknoloji uzmanlarının günümüz akıllı şehirlerinde çalışabilecekleri bir çok alan var. Özellikle hükümet, donanım ve altyapı gelişimi, yazılım mühendisleri, mimarlar, programcılar, kullanıcı deneyimi tasarımcıları, veritabanı yöneticileri, veri bilimcileri, yazılım denetçileri, sistem yöneticileri, güvenlik uzmanları gibi alanlarda profesyonellere ihtiyaç duyuyor.
Yazılım programlama veya sistem geliştirme deneyiminin, bilgi teknolojileri ve veritabanı platformları için önemli olabileceği gibi, kentsel su yönetimi gibi kalkınma projelerine ilişkin belirli sistemler hakkında akıllı çözümler üretmek için de kullanılabiliyor. Sistem ve ağ entegrasyonu alanındaki uzmanlar, akıllı şehirlerin geliştirilmesindeki bilgi akışında da hayati bir rol oynuyor.
Mühendisler
Kent plancılarıyla birlikte inşaat mühendisleri de toplu taşıma altyapısı, su kanalları ve atık yönetim sistemlerinin tasarlanması gibi alanlarda mühendisler faaliyet gösteriyor.
Makine mühendisleri, çöp toplama sistemi gibi makine kaynaklı ürünler tasarlayıp oluşturarak akıllı şehirlere katkıda bulunuyor. Ayrıca akıllı şehirlerde neler olup bittiğini anlamak için genellikle en çok yazılım mühendislerine ihtiyaç duyuluyor.
Kentsel planlamacılar
Kent plancıları, yeni toplulukların yaratılması, kentsel büyümelerin planlanması ve yapılan yeniliklerin birbirine uyum sağlaması için şehirlerdeki fiziksel özellikleri ve altyapıları tasarlarlar. Akıllı şehirlerin geliştirilmesi, olası felaketlere karşı daha az savunmasız olunmasına olanak sağlıyor.