Anka Kooperatifi, Suriyeli Mültecileri kilim dokuma atölyeleriyle güçlendiren bir girişim. Anka, Kickstarter ile girişimini genişletip daha da fazla mülteci kadının hayatını etkilemeyi hedefliyor.
Anka Kooperatifi, Suriyeli kadın mültecileri güvenli bir iş yerinde adil koşullarda çalışma fırsatı sunarak güçlendiriyor. Projenin kurucu ortağı Neslihan Jevremoviç 2012 yılında kooperatifi kurduğunda 10 bin mülteci Türkiye’de yaşıyordu. Suriye ihtilafı yaşanırken sadece beş yıl içinde bu sayı 3 milyondan fazla oldu. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu mültecilerin büyük çoğunluğu ailelerini desteklemek ve kendi hayatlarında anlam katmak sebebiyle iş bulmak için mücadele ediyorlar.
Jevremoviç: “Kadınların nasıl dokuma yapıldığını öğrenmeleri onları kişisel olarak etkiliyor. Bütün aileye gelir sağlıyorlar, bu yüzden kendi görüşlerini değiştiriyorlar.”
Anka, halihazırda iki kampta 250 dokumacı kadına destek oluyor. Suriye sınırına sadece 30 mil uzaklıktaki Şanlıurfa kampı, Türkiye’nin en eski mülteci kamplarından biri. Sakinler, aile üyeleri ile birlikte klimalı, 20 metrelik bir nakliye konteynırlarında yaşıyorlar. Anka dokuma atölyesi halen 25 mülteciyi klimalı, aydınlık bir etkinlik merkezinde barındırıyor. Adıyaman kampında yaklaşık 30 bin mülteci bulunuyor ve Anka altı klimalı, iyi aydınlatılmış dokuma çadırında çalışan 225 kadının ayakları üzerinde durmasına yardımcı oluyor. Şimdi, ekip, ürettikleri yüksek kaliteli kilimlerini satmak ve bu girişim hakkında halkı bilinçlendirmek için Kickstarter’a yöneliyor. Bu yolla sağlanacak olan fonlar Anka’nın üçüncü bir kampa açılmasına ve 2017’de daha fazla Suriyeli kadın mülteciye ulaşmasına izin verecek.
Anka Kooperatifi bu güne dek kadınların yaşamları üzerinde büyük bir etkiye sahip oldu. Bu kadınlardan bir tanesi Şam’dan Neriman, 40’lı yaşlarının başında ve altı çocuğu var. Akrabalarının çoğundan farklı olarak, Güneydoğu Anadolu’daki Adıyaman mülteci kampına güvenli bir şekilde geçmeyi başarmış. Neriman üniversite mezunu ve savaştan önce yıllarca muhasebeci olarak çalıştı. Ancak kamplarda, hiçbir muhasebe işi yok. Halı atölyesinde çalışmaya başlayan Neriman, yeni bir yetenek öğreniyor ve Türk dokumacılarla aynı kazancı elde ediyor.
Anka’nın başlattığı Kickstarter kampanyasından elde edilen tüm gelir, mevcut olanları satmak ve yeni halılar yapmak, ayrıca Anka’nın misyonunu çerçevesinde daha fazla kadın yetiştirmek ve mülteci ailelerine sağlık ve eğitim yardımı sağlamak için kullanılacak. Taahhüt karşılığında destekçiler, çeşitli dokuma halılar, el dokuması Noel çorapları ve kilimlerden alabiliyorlar. 30 günlük Kickstarter kampanyası, 14 Mart’tan 13 Nisan’a kadar sürüyor.
Anka Kooperatifi Hakkında
Hem Türkçe hem de Arapça’da, ‘Anka’, küllerinden doğan efsanevi kuş ‘Phoenix’ demek.
Anka Kooperatifi, Suriyeli mültecilerin, kilimler ve geleneksel el sanatları üreterek kendilerini güçlendirmelerini ve kültürel entegrasyon için onurlu bir yol yaratmalarını sağlıyor. Anka, bunları güvenli bir iş yeri, adil tazminat ve istihdam sağlamanın yanı sıra elle kilim dokuma antik sanatında kadınları eğiterek yapıyor.
Anka’nın misyonu, 2020’ye kadar 20 binden fazla mülteciyi yetkilendirmek ve eğitmek. Bunu, sadece operasyonlarını yeni mekanlara ve yeni ürünlere genişletmekle değil, aynı zamanda en önemli insanların hayatlarını iyileştirmek için önde gelen hayır kurumları ve sosyal işletmelerle ortaklık kurarak başarmış olacak.