Wits Üniversitesi’nden araştırmacılar insan beynini direkt internete bağlamayı başardılar. Bu projeden toplanan veriler, makine öğrenimi ve beyin-bilgisayar arayüzlerinde bir sonraki adımları tetiklemeye yardımcı olabilir.
Ve insan beyni internetle buluşur..
Güney Afrika, Johannesburg’daki Wits Üniversitesi’ndeki araştırmacılardan oluşan bir ekip, bu çalışma ile biyomedikal mühendisliği alanında oldukça büyük bir gelişme kaydetti. Medical Express’te yayınlanan habere göre, araştırmacılar ilk defa insan beynini gerçek zamanlı olarak internete bağlamak için bir yol buldular. “Brainternet” projesi olarak adlandırılan bu çalışma insan beyini World Wide Web’deki Things of Internet’in (IoT) düğümüne dönüştürdüğü belirtiliyor.
Proje, kullanıcının kafasına bağlı bir Emotiv EEG cihazı tarafından toplanan beyin dalgasının EEG sinyallerini alarak çalışmasıyla işliyor. Daha sonra sinyaller, verileri bir uygulama programlama ara birimine canlı olarak aktaran ve herkesin etkinliği görüntüleyebildiği açık bir web sitesinde verileri gösteren düşük maliyetli bir Raspberry Pi bilgisayarına iletiliyor.
Elektrik ve Enformasyon Mühendisliği Okulu öğretim üyesi ve proje sorumlusu Adam Pantanowitz “Beyin İnternet, beyin-bilgisayar arayüz sistemlerinde yeni bir sınırdır. Bir insan beyninin nasıl işlediği ve bilgiyi nasıl işleyeceği konusunda kolayca anlaşılan bir veri yoktur. Brainternet bir kişinin kendi beyinini ve başkalarının beynini anlamasını basitleştirmeyi amaçlıyor. Bunu, beyin aktivitesini sürekli olarak izlemek ve bazı etkileşimi sağlamak yoluyla yapabiliyor” diye ifade etti.
Entelektüel kasın etkisi
Pantanowitz, bunun projenin olasılıklarının başlangıcı olduğunu söyledi. Ekibin şu anda kullanıcı ve beyinleri arasında daha etkileşimli bir deneyim vermeyi hedeflediğini de ekliyor. Bu işlevselliklerin bir kısmı sitede zaten yapılmış ancak kol hareketi gibi uyarılarla sınırlı olan çok dar. “Brainternet, bir makine-öğrenme algoritması için veri sağlayacak akıllı bir telefon uygulaması aracılığıyla kayıtları sınıflandırmak için daha da geliştirilebilir. Gelecekte, beyne girdi ve çıktılar olmak üzere her iki yönde de bilgi aktarımı yapılabilir “dedi.
Bu proje için gelecekteki uygulamalar, makine öğrenmede ve Elon Musk’un Sinir Lace’inde ve Bryan Johnson’ın Çekirdeğinde olduğu gibi beyin-bilgisayar arabirimlerinde çok heyecan verici ilerlemelere neden olabilir. Bu projeden toplanan veriler aklımızın nasıl çalıştığının ve beyin gücümüzü artırmak için bu bilgiden nasıl yararlanabildiğimizin daha iyi anlaşılmasına yol açabileceği belirtiliyor.