Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya Üniversitesi’nin bilim insanları düşen kar tanelerinden enerji üretmenin bir yolunu buldular. Tasarlanan cihaz plastik bir levhayı andırıyor; ucuz, küçük, ince ve esnek bir yapıya sahip.
Üniversite’nin Nano Enerji Dergisi’nde yayımlanan araştırmanın başyazarı Richard Kaner: “Cihaz uzak alanlarda da çalışabiliyor çünkü kendi gücünü sağlıyor ve pillere ihtiyaç duymuyor. Bu akıllı cihaz size ne kadar kar yağdığını, karın yağış yönünü, rüzgarın yönünü ve hızını gösterebilecek bir hava durumu istasyonu.” ifadelerini kullandı.
Kar bazlı triboelektrik nanogenerator ya da “Kar TENG” adı verilen cihaz, statik elektrikle yük oluşturuyor ve elektron değişimlerinden enerji üretiyor. Kar pozitif olarak yükleniyor ve elektronlarını bırakıyor. Silikon da negatif olarak yükleniyor. Yağan kar ile silikon yüzey temas ettiğinde, cihazın yakaladığı yük elektrik üretiyor. Araştırmacılar, alüminyum folyo ve teflon gibi çok sayıda malzemeyi test ettikten sonra, silikonun diğer tüm malzemelerden daha fazla enerji ürettiğini keşfetti.
Dünya yüzeyinin yaklaşık %30’unun her kış karla kaplı olduğu ve bu sırada güneş panellerinin sık sık çalışamadığı göz önüne alındığında yeni bir devir açılacak gibi görünüyor. Yeni cihazın kar yağışı esnasında sürekli bir güç kaynağı sağlamak adına güneş panellerine entegre edilebileceği belirtiliyor.
Ayrıca araştırmacılar, kış sporları atletlerinin performanslarını daha kesin olarak değerlendirmek amacıyla cihazın kullanılabileceğini açıkladı. Sporcular için yeni nesil, kendi kendine enerji üreten ve giyilebilir cihazların artık Kar TENG sayesinde mümkün olduğu belirtildi. Tasarım ekibi, imalat kolaylığı ve silikonun kullanılabilirliği göz önüne alındığında cihazın düşük maliyetle üretilebileceğine inanıyor.