Asya Altyapı Kalkınma Bankası, Türkiye’nin de yer aldığı 50 kurucu üyenin imzası ile kuruldu.
2014 Kasım ayında Çin’in Kunmig kentinde Asya Altyapı Yatırım Bankası’nın (The Asian Infrastructure Invesment Bank – AIIB) olası kurucu üyeleri arasındaki ‘Birinci Baş Müzakereciler Görüşmesi’ ile birlikte kuruluş toplantısı gerçekleşmişti. Toplantıda önerilen “Kuruluş için Anlaşma Şartları” Ocak 2015’te Hindistan’ın Bombay kentinde gerçekleşen ‘İkinci Baş Müzakereciler Görüşmesi’ ile kabul edildi ve kamuoyuna sunuldu. Toplantının, üçüncü ve dördüncü aşamaları Kazakistan ve Çin’de gerçekleştirildi. Daha sonra gerçekleşen ‘Final Görüşmesi’ ise 22 Mayıs 2015’te Singapur’da düzenlendi ve “Kuruluş için Anlaşma Şartları” son halini aldı.
Asya Altyapı Yatırım Bankası, 21. yüzyıl için tasarlanmış çok uluslu bir kalkınma bankasıdır. Katılımcı bir süreç içerisinde, her bir destekleyici üyesinin katkılarıyla birlikte temel felsefesini, prensiplerini, politikalarını, değer yargılarını ve yönetim sürecini oluşturan bir platform olarak kurulmuştur.
AIIB, modern bilgiyi temel alan bir enstitü olarak altyapı ve diğer sektörlerin kalkınmasını kuruluş amacı olarak belirlemiştir. Bölgesel ve küresel olarak enerji, ulaşım, telekomünikasyon, kırsal altyapı ve tarımsal kalkınma, su temini ve sanitasyon, çevresel korumu, kentsel kalkınma ve lojistik konularında altyapı çalışmalarını desteklemek öncelikli hedeflerini oluşturmaktadır.
29 Haziran 2015 tarihinde Çin’in Pekin kentinde 57 olası kurucu üye temsilcisi ile gerçekleştirilen ‘Banka’nın Kuruluşu için Anlaşma Şartları İmza Töreni’, Türkiye’nin de arasında bulunduğu 50 olası kurucu üyenin imzası ile gerçekleşti. Banka’nın kuruluşuna karşı çıkan ABD ve Japonya’nın kurucu ülkeler arasında yer almaması dikkat çekmektedir.
Banka 100 milyar dolarlık bir sermayeye sahip ve en büyük hisse %30 pay ile Çin’e ait bulunuyor. Hindistan %8,4 pay ile ikinciliği elde ederken, Rusya %6,5’lik oranla üçüncü konumda bulunuyor. Türkiye, %2,6’lık payla hissedarlar arasındaki en büyük 12. ortak olarak görülmektedir.