Asya ülkelerinde yapılan yeşil bono yatırımları her geçen gün artıyor. Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Kore, yeşil bono yatırımlarının sürdürülebilirliğini sağlamak için finansal mekanizmalarını kullanan başlıca ülkeler arasında yer alıyor. Bu şekilde giderse Asya’da düşük karbonlu bir gelecek çok uzakta değil.
Yoğun sera gazı ve aşırı hava kirliliği bulunan Asya ülkeleri, sera gazı emisyonunu düşürmek ve sürdürülebilir yeşil bono yatırımlarının artması için pek çok çaba harcıyor. Özellikle Asya’da COP21 Paris Anlaşması’nın kabulünün ardından uzmanlar yeşil yatırımların giderek artacağını düşünüyor.
Aşağıda ‘yeşil bono’ yatırımlarının Asya ülkelerindeki hakimiyet oranı yer almaktadır.
Bu verilere göre Çin’in 2016-2020 yılları arasında çevresel hedeflerini tamamlaması için için 300 milyar dolara ihtiyacı olduğu tahmin ediliyor. Çin hükümeti tarafından yeşil bono yatırımlarına destek amacıyla kurulan Green Finansal Task Force ve People’s Bankası, enerji tasarrufu, kirlilik, doğal kaynakların korunması ve yeniden kullanımı, temiz ulaşım, temiz enerji, eko-sistemlerin korunması ve iklim değişikliğine karşı adaptasyon gibi 6 temel konuda yaklaşık 12 milyarlık yatırım desteği sağlayacağını duyurdu.
Diğer yandan Hindistan’a ilk yeşil bono yatırımı için 2015 yılında YES Bankası’ndan 250 milyon dolar ve 2016 yılında Hero Future Energy projesiyle 44 milyon dolar yeliş bono yatırımı sağlandı. Hindistan’da ki bir diğer önemli enerji şirketi NTPC, yenilebilir enerji kaynakları için 300 milyon dolarlık yeşil bono yatırımı sağladı.
Yeşil bono yatırımları, Japonya ve Güney Kore’de de aktif olarak artış gösteriyor. Japonya’da Nomura Şirketi, yeşil yapıların artışı için 89 milyon dolarlık yeşil bono yatırımı sağlarken, Güney Kore’den Hyundai enerji verimliliği ve elektrikli cihazlar için 500 milyon dolarlık yeşil bono yatırım sağladı.
Haber: Çiğdem Çiyitoğlu