Bilim insanları, yeraltı derinliklerinde karbondioksit gazını zararsız taşa çeviren devrim niteliğinde bir buluşa imza attılar.
Bilim insanları ısıyı sıkıştırarak karbondioksit gazını zararsız taş parçalarına çevirmenin pek ucuz olmayan ama hızlı bir yolunu buldular. İzlanda kayalarının 540 metre kadar derinliklerinde yapılan CarbFix olarak adlandırılan 10 milyon dolarlık deneyin 2 yıllık sonucunda insan eliyle yapılan küresel ısınmayla mücadelede yardımcı olabilecek yeni bir umut olduğunu söyleniyor. Uluslararası bilim insanlarından oluşan bir takım temel kimyayı ele alarak karbondioksit gazını ve su karışımını yeraltı bazalt kayalarında karıştırdı. Bu asidik karışım kayaların kalsiyum magnezyumunu eritti ve kireç taşı olarak yeniden şekil aldı.
İngiltere’deki Southampton Üniversitesi’nde ki Juerg Matter’e göre kireçtaşı ısı tutucu gaz için kalıcı ve doğal bir hapis ortamı. Matter perşembe günleri yayınlanan Science dergisinde baş yazar ve deneyin detaylı bir çalışmasını son sayısında yayınladı. ‘Artık daha fazla gaz yok’ diyen Matter teknik olarak karbondioksit gazını taşa çevirdi. Daha önce laboratuvarda bu çalışmayı yapan bilim insanları bu sürecin binlerce hatta yüzbinlerce yıl devam edecek olan bir süreç olarak düşünüyorlardı, ama bu süreç sadece 2 yıl sürdü ve gazın %95’i ele geçirildi ve taşa dönüştürüldü. Kolombiya Üniversitesi’nden jeofizikçi David Goldberg bu grubun bir parçası değildi ama umduğumuzdan fazlası oldu diyerek deneyin başarılı geçtiğine vurgu yaptı.
Fosil yakıt emisyonunun azaltımına ek olarak, iklim değişikliğiyle mücadelede metotlarından bir tanesi de havadan veya bitkilerden karbondioksiti ele geçirmek olduğunu söyleyen Matter, karbondioksiti ele geçirmenin sihirli bir değnek olmadığını ancak karbondioksit emisyonunu önemli miktarda azalttığını söyledi. Karbondioksiti ele geçirmek pahalı olmasına rağmen, havadan gaz bir kez alındığında, onu depolamakta diğer bir problem. Bu gaz yeraltında saklanabilir ve de bazen tüketilmiş petrol kuyularına enjekte edilir, ancak bu süreci izlemek ve kaçan gazı engellemek konusunda da bazı problemlerle karşılaşıldığını belirten Matter karbondioksitin bazalt içine enjekte edilmesi ve doğaya salınımının engellenmesinin sorunu çözebileceğini bildirdi. Ama bu gazı eski kuyulara bir kaç kez enjekte etmenin karbondioksitin ton başına 17$ a mal olabileceğini söyleyen Matter, aynı zamanda Dünya’da Pasifik Kuzey Okyanusu, Hindistan ve Güney Amerika gibi pek çok yerde bazalt olduğunu söylerken, Goldber daha da umut verici olarak karbondioksiti saklamak için okyanusların bazalt dolu yerler olduğunu söyledi. CarbFix sadece 15 Amerikalının yıllık karbondioksit yayılımına eşdeğer kullanılan küçük ölçekli test ama düşük bir maliyetle ölçeklendirilebilinirse bu yöntemin küresel ısınmayla mücadelede çok iyi bir yöntem olabileceğini söylediler.