Ahşap zemin döşemeleri evde ve işte genelde çevre dostu bir özellik olan çeşitli sürdürülebilir malzemelerden yapılabilir. Ancak şimdi döşemeler, Wisconsin Üniversitesi Maden Mühendisleri tarafından geliştirilmiş, adımları kullanılabilir elektriğe dönüştüren ucuz, basit ve sürdürülebilir bir yöntem sayesinde daha yeşil olabilecek.
UW-Madison’dan Profesör Xudong Wang, lisansüstü öğrencisi Chunhua Yao ve proje işbirlikçileri ile geliştirdiği çalışmaları Nano Energy dergisinde yayınladı. Wang’ın yöntemi, ortak bir döşeme bileşeni olan odun hamurunun farklı şekilde kullanılmasına dayanıyor. Odun hamuru, kısmen selüloz nanofiberlerden yapılıyor. Bunlar, kimyasal işlemden geçirildiğinde ve işlenmemiş nanofiberlerle temasa girdiklerinde bir elektrik yükü üreten küçük liflerdir. Bu yolla nanofiber zemine gömülürken, elektrik ışıklarına takılabilen veya pilleri şarj edebilen elektrik üretebiliyor. Ağaç hamuru birçok endüstrinin ucuz, bol ve yenilenebilir bir atık ürünü olduğu için, yeni teknolojiyi içeren döşeme, konvansiyonel malzemeler kadar uygun fiyatlı olabilecek. Adım enerjisini kullanmak için geliştirilmiş halihazırda mevcut malzemeler olsa da bunlar, maliyeti yüksek, geri dönüştürülemeyen ve pratik olmayan malzemeler.
Prof. Wang alışveriş merkezleri ve stadyum gibi insan trafiğinin çok olduğu yerlerde bu zemin malzemesini kullanarak çok daha fazla enerji elde edilebileceğini belirtiyor. Wang projesiyle ilgili, “İnsan faaliyetlerinden enerji toplanması konusunda çok çalışıyoruz. Bunun bir yolu enerjiyi toplamak için insanların bedeblerine bazı aletler yerleştirmek, bir diğre yolu ise insanların sürekli erişimi olan noktalarda faydalanmaktır. Zemin döşemeleri insanların günlük hayatlarında en çok kullandığı yerler. Bu yüzden önceliğimiz bu olacak” diye konuşuyor.