Son moda koleksiyonları tasarlamak için algoritma yazmak, büyük bir zorluk gibi görünebilir. Ancak iki tasarım öğrencisi, dünyanın ilk yapay zeka tasarımlı moda markasını başlatarak bunu başardı.
Glitch, yapay zeka ile üretilmiş mücevherat, parfüm ve sanat alanlarında yaratıcı girişimler oluşturulmasını teşvik eden bir kursta tanışmış Pınar Yanardağ’ın ve Emily Salvador’un başarısıdır. “Küçük siyah elbise” tasarımına hayat veren bir yapay zeka geliştiren ikili, modanın sınırlarını zorluyor. Glitch’in müşterilerini genellikle teknoloji sektöründe çalışan kadınlar oluşturuyor.
Ayrıca tasarımın gelirinin %50’si; bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarındaki kadınları destekleyen sosyal girişim AnitaB.org’a bağışlanıyor!
Bu iki girişimci, kadınların yapay zeka ile öğrenme çalışmalarına katılmaları için ilham olmak istiyor. Buna ek olarak, yapay zeka – insan iş birliğini teşvik etmek için kullanıcı dostu araçlar da yaratıyorlar.
Gelecekte, algoritmalar ve insanların iş birliği büyük bir önem teşkil edebilir. Yale ve Oxford araştırmacıları bugün bile yapay zekanın hayatımızın her yönünü nasıl şekillendireceğini; ulaşımı, sağlığı, bilimi, finansı ve orduyu nasıl değiştireceğini tartışıyor.
Yapay zeka öğrenimi araştırmacılarının çalışmaları, yapay zekanın 2062 yılına kadar her işte insanlardan daha iyi performans göstereceğini ve 120 yılda tüm işleri otomatize etme şansının %50 olduğunu gösteriyor.
Asya asıllı araştırmacıların çoğu, dünyamızı diğer bölgelerin öngördüğünden daha erken dönüştürmek için yüksek seviyeli bir makine zekasının geleceğini düşünüyor. Bu teknolojinin Asya’ya 30 yıl içinde gelmesi beklenirken Kuzey Amerika’ya 74 yıl içerisinde gelmesi bekleniyor.
Dünya Ekonomik Forumu’nun 2018 İş Geleceği raporunda yapay zeka; makine öğrenimi ve yeni teknolojilerin yayılması gibi küresel iş gücü piyasasındaki değişimlerin itici gücü olarak belirlenmiştir. Kendiliğinden öğrenme algoritmalarının daha karmaşık hale gelmesine rağmen iş ve sosyal hayatlarımızla bütünleşmeye devam ediyor. Bu gidişle sanatsal yorumlama ve yaratıcılık gerektiren işleri üstlenme kapasitelerine bile sahip olabilirler. Raporda da belirtildiği gibi, yeni iş alanları ortaya çıkacak. Hem eski hem de yeni mesleklerde gerekli olan beceri setleri çoğu sektörde değişerek, insanların nasıl ve nerede çalışacaklarına yön verecek.