Alman Artist Daan Roosegaarde, Beijing’in hava kirliliği problemine yaratıcı bir çözüm buldu ve büyük sağlık problemleri yaratan bu durumu adeta bir sanat eserine çevirdi.
Roterdam’da yapılan pilot uygulamanın ardından Çin’e getirilen Smog Free Projesi uygulanmaya başlandı. İlk aşaması 7 metre uzunluğunda, kirli havayı içine emebilen bir kule inşa etmek olan projenin ikinci kısmında ise kirli havadaki karbon parçacıkları elmasa dönüştürülüyor.
Dünya Ekonomik Forum’un Yıllık Yeni Şampiyonlar Toplantısı’nda her şeyin bir hayalle başladığını söyleyen Roosegaarde, projenin Beijing’de bir otel camından dışarıya bakarken aklına geldiğini belirtti. Cumartesi günü etrafa baktığında insanları görebilirken çarşamba günü olduğunda çevresinin tamamen kirli havayla kaplanması sanatçıyı epey üzmüş fakat bu olay aynı zamanda herkes için temiz hava hayalini gerçekleştirmesi için de ilham olmuş.
Proje, Beijing Hükümeti’nin de yardımıyla geçtiğimiz günlerde Çin’de başlatıldı. İlk aşamasında kirli havayı en küçük moleküllerine kadar içine emebilen bir kule tasarlandı ve bu kule içine çektiği kirli havayı temizledikten sonra temiz hava olarak tekrar çevreye bırakıyor.
Projenin ikici ve daha yaratıcı kısmında ise kule yardımıyla ele geçirilen kirli hava parçacıkları sıkıştırılarak elmasa dönüştürülüyor ve başta yüzük ve küpe gibi çeşitli takıların yapımında kullanılıyor. Beijing’in kirli havası %32 oranında karbon gazı içeriyor ve bu gaz 30 dakika uygulanan bir basınç sonrası elmasa dönüşebiliyor. Beijing’de başlayan bu projenin Çin’in diğer şehirlerinde de uygulanması düşünülüyor.
Tasarımcı olarak Roosgaarde, üretilen takılardan kazanılan paralarla şehirlere daha fazla Smog Free kuleleri yapmayı amaçladıklarını söyledi.