Hintli-Amerikalı yazar Ram Devineni’nin, Dünya Bankası (The World Bank) tarafından finanse edilen çizgi roman dizisi; tecavüzden, asit saldırılarından ve cinsel saldırıdan kurtulmuş üç insanın, birer süper kahraman olarak yeniden tasavvur edilişinin hikayesini konu ediniyor. Bu vahşi saldırılardan kurtulmalarının ardından kazazedeler en büyük korkularıyla yüzleşerek dış dünyaya tekrar adım atmak, baskıcı klişeler ve yargılamalar ile başa çıkmak zorundalar.
Fiziksel yaralarının iyileşmesinden sonra bile kazazedelerin hala karşılaşıyor oldukları zorlukları mümkün olduğunca doğru bir şekilde yansıtmayı amaçlayan çizgi roman dizisinde bahsi geçen kazazedeler, toplum tarafından sıklıkla tekrar mağdur edilen cinsel şiddete uğramış kadınlardan seçilmiş.
Çizgi romanın yazarı Devineni ise, Huffington Post’a yaptığı açıklamasında mağdurların durumunu şu sözlerle açıklıyor; “Asit saldırılarından kurtulan kazazedeler genellikle hikayedeki kötü adamlar onlarmış gibi muamele görüyorlar ve başlarına gelenler için suçlanıyorlar. Çizgi romanımız bu duruma odaklanıyor ve insanların bu kahraman kadınlara karşı olan bakış açılarını değiştirmeyi amaçlıyor.”
Priya’s Mirror (Priya’nın Aynası) adlı çizgi roman ise nefes kesen serinin ikinci bölümü. Çizgi romanın ana karakteri olan Priya, ataerkil görüşlere meydan okuyan ve tecavüz kurbanlarını yardım aramaları yolunda teşvik eden bir toplu tecavüz kurbanı olarak karşımıza çıkıyor.
KARAKTERLER GERÇEK OLAYLARA DAYANIYOR
Çizgi romanda bahsi geçen karakterler, Devineni’nin New York, New Delhi ve Kolombiya’da kazazedeler ile yaptığı görüşmeler sonucu dinlediği gerçek hikayelere dayanıyor. Çizgi romanı resmeden sanatçı Dan Goldman, BBC’ye yaptığı açıklamada çizmeye başlamadan önce dünya genelindeki kazazedelere ait fotoğrafları incelediğini belirtiyor.
Dünya Bankası tarafından finanse edilen Priya’s Mirror’ın başkarakteri Priya çizgi romanda, asit tüküren ve kadınları kalesinde mahkum eden bir İblis Kral tarafından saldırıya uğrayan kadınlar ile tanışıyor. Devineni’nin anlattığına göre romanda Priya, kadınlara aynası yoluyla güçlerini gösterdikten sonra mahkum edilmiş kadınlar İblis Kral’dan kaçmayı başarıyor.Tecavüzden, asit saldırılarından ve cinsel saldırılardan kurtulan bu süper kahramanların zayıf olarak görülen yanları, aslında onların en kuvvetli olduğu yanlarına dönüşerek karşımıza çıkıyor.
HER YIL 1500 KADIN ASİT SALDIRISI KURBANI
Wall Street Journal’ın India Real Time bloguna göre dünyada her yıl yaklaşık 1,500 kadın asit saldırısına uğruyor.
Saldırganlar, mağazalardan kolaylıkla elde edebilecekleri ve bir silah olarak kullanıldığında uzun süreli etkiler bırakan ürünleri kullanıyorlar. Bu maddeler kurbanların dış görünüşlerinde kalıcı bozulmalar yaratıyor, kasları ve iç organları da genellikle dış görünüşleri kadar etkileniyor.
Devineni’nin açıklamasına göre kazazedeler yıllar boyu sürecek olan ameliyatlarla, iflaslarla, tecritle ve depresyonla karşı karşıya kalıyor. Toplum ise bu kazazedeler için bir şey yapmaktan imtina ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’na göre kazazedeler iş bulmakta zorlanıyor, büyük bir çoğunluğu da intihara sürükleniyor.
Devineni gençleri hedef almayı amaçlıyor ve arttırılmış gerçeklik teknolojisini kullanmanın gençlere ulaşmada yardımcı olacağını umuyor. Devineni’nin amacı, ağırlıklı olarak kadınları ve kız çocuklarını etkileyen bu tür sorunlar konusunda gençler arasında bir diyalog kurulması şansını teşvik etmek ve farkındalık yaratmak.