Kasım ayında Fas’ın Marakeş kentinde düzenlenecek olan çevre konferansı COP 22 İklim Zirvesi’nin gündeminde Paris Anlaşması yer alacak.
Marakeş’te yapılacak zirvenin önemli bir yanı da zirveye tüm ülkelerin katılım gösterecek olması, bu sayede iklim değişikliğine karşı harekete geçmek için daha yoğun bir baskı ortamı oluşturulabilir. Sürdürülebilir enerji konusunda büyük çaba harcayan Fas, 2009 yılından bu yana anayasasında yürürlüğe koyduğu yenilebilir enerji kanunlarıyla enerji verimliliği alanında büyük ilerlemeler kaydetti. Bu yönüyle çok fazla öne çıkan Fas, 2030 yılına kadar enerji ihtiyacının %52’sini bu yenilebilir kaynaklardan elde etmeyi amaçlıyor.
Konferansın başarıyla gerçekleşmesi için sivil toplum kuruluşlarından ve özel sektörden katılımcılar da seferber edilecek. 195 ülkenin delegesinin desteği ile imzalanan Paris Anlaşması’nın en önemli hedefi, iklim değişikliğini 2 ila 1.5 derece arasında sınırlandırmak. Bu da her ülkenin BM’ye sunduğu 2030’a kadarki sera gazı emisyon hedeflerini sunan ulusal katkı niyet hedefleri INDC (Intended Nationally Determined Contributions) ile mümkün olacak.
Diğer yandan, ABD Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, geçtiğimiz yıl 170 ülkenin karbon salınımlarını azaltma sözü verdiği Paris İklim Değişikliği Anlaşması’nın yeniden müzakere edilmesini istemişti, ama Avrupa Parlamentosu anlaşmayı onayladıktan sonra bu durum pek de mümkün görünmüyor.
Trump’un bu tutumu da herkesin aklına anlaşmanın bağlayıcı olmayan tarafı yüzünden uygulanmasında sorun olabileceğini akıllara düşürdü. Çünkü her ne kadar anlaşma imzalansa da çoğu zaman bir çok maddenin uygulanmasının sadece kağıt üzerinde kaldığı durumlar oldu. Kopenhag Greenpeace başkanı Jens Clausen ise birçok alanda anlaşmaların sadece var olduğunu yıllardır verilen sözlerin tutulmadığını bildirdi.
Marakeş’teki toplantının temel amacı da Paris Anlaşması’nın işlemesini kurallara bağlamak ve bu kuralların uygulanabilir olmasını sağlamak. Toplantının diğer önemli bir kısmıysa 2018 de yapılacak görüşmeleri kararlaştırmak ve ülkeleri karbonsuzlaşma konusunda teşvik edip, gönüllü ülkelerin sayısını arttırmak.
Ayrıca İklim Zirvesi’nde devlet dışı aktörlerin de üstelerine düşen görevleri yerine getirerek bu süreci hızlandırmaları bekleniyor.