Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) WRAP partneriyle hazırladığı Gıda İsrafı Raporuna göre dünya genelinde her yıl toplam 931 milyon ton gıdanın israf edildiği belirtilirken israf edilen gıda toplamının 40 tonluk 23 milyon kamyon dolusu yiyeceğe karşılık geldiği işaret ediliyor. 690 milyon kişinin 2019’da açlıktan etkilendiği ve bu sayının COVID-19 pandemi etkisiyle daha da artacağı öngörülüyor. Her ülkede ise gelir gruplarından bağımsız olarak büyük miktarlarda gıdanın israf edildiğine dikkat çekiliyor. BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında 2030 yılına kadar açlık ve yetersiz beslenmenin sona erdirilmesi ve başta çocuklar olmak üzere tüm insanların yeterli besine sahip olması hedeflenirken, aynı zamanda gıda israfının yarı yarıya azaltılması öngörülüyor.
2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporuna göre Türkiye’de her yıl 7,7 milyon tondan fazla gıda israf ediliyor ve kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor. Dünya genelinde en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında yer alıyoruz.
Gıda israfına yönelik farkındalığın arttığı ve harekete geçilen alanlardan bir tanesini de sanat oluşturmaktadır. Gıda israfını önlemeye yardımcı olmak için National Geographic tarafından düzenlenen #UglyFoodIsBeautiful fotoğraf yarışması bu açısından önemli örneklerden biridir.
Çeşitleri yayınlara ve kişisel ve karma sergilere imza atmış başarılı Avusturyalı sanatçı Klaus Pichler’in Çöpe Atılmak için Yetiştirilmiş isimli sergisi gıda israfı ve sanatın buluştuğu noktalardan bir tanesi olacak. Klaus Pichler’in Çöpe Atılmak için Yetiştirilmiş isimli sergisi Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nde 12 Haziran’da açılıyor. Sergide, bireylerin gıda israfına yönelik çözümün bir parçası olabileceği yaratıcı bir bakış açısı ile tartışılacak.
Kaynakça:https://www.tr.undp.org/content/turkey/tr/home/sustainable-development-goals/goal-2-zero-hunger.html
https://www.nationalgeographic.com/culture/article/the-most-beautiful-photos-of-ugly-food-so-far
COMMENTS