AnasayfaGenel

Dezenformasyona karşı aşılama yöntemi kullanılacak

Dezenformasyona karşı aşılama yöntemi kullanılacak

Cambridge Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, psikolojik yöntemlerle internet ve sosyal medyadaki yalan haberlere karşı bağışıklık geliştirilmesi ele alındı. Araştırma ekibinin Başkanı Dr. Sander van der Linden, “Dezenformasyon oldukça bulaşıcıdır, bir virüs gibi yayılıp çoğabilir” diyor.

Araştırmacılar, öncelikle ufak bir doz dezenformasyona maruz kalmanın, sahte haberlere karşı bağışıklık kazandırabileceğine inanıyor. Bu teoriye göre, ‘bilişsel repertuvar’ yaratılarak, kişilerin gerçek olmayan bilgilere karşı direnç oluşturması hedefleniyor.

Araştırma gizli bir deneyle yapıldı

Global Challenges adlı bilimsel yayında yer alan araştırma, gizli bir deneyle yapıldı. Deneyde 2 binden fazla ABD vatandaşına küresel ısınma hakkında iki iddia sunuldu. Araştırmacılar küresel ısınma hakkında iyi bilinen gerçeklerin, denekler art arda gerçek olmayan bilgilerle karşılaştıkça silindiğini söyledi. Ancak, gerçek bilgiler, sahte bilgilerle birlikte uyarı şeklinde sunulduğunda, yalan haberlerin etkisi daha az oldu.

Dr. Sander van der Linden, “İnsanlar bu sayede gerçek olmayan bilgilerle karşılaştıklarında daha az etkileniyorlar” diyerek, bu yöntemin sorgulamayı tetiklediğine dikkat çekiyor.

kaynak.