AnasayfaKalkınmaİnsan Hakları

Dünya Bankası’ndan yeni girişim: Kalkınma için Kimlik

Dünya Bankası’ndan yeni girişim: Kalkınma için Kimlik

Dünya Bankası, kimliği olmayan 1,1 Milyar ‘görünmez’ kişilik, kalkınmanın belirlenmesine ilişkin yeni üst düzey danışma konseyinin önceliğidir açıklamasında bulundu.

Dünyada 1.1 milyardan fazla insan kimliğini kanıtlayamıyor ve bu nedenle bu insanlar sağlık, sosyal koruma, eğitim ve finans gibi hayati hizmetlerden yoksun. Bu insanların çoğunluğu Afrika ve Asya ülkelerinde yaşıyor ve bunlardan üçte birinden fazla kayıt dışı kişilik çocuklardan oluşuyor. Bu kritik durumun çözümüne yardımcı olmak için, bugün Dünya Bankası Grubu, “Kalkınma için Kimlik” (ID4D) girişimi kapsamında sürdürülebilir bir kalkınmanın önceliği olarak sağlam, kapsayıcı ve sorumlu dijital tanımlama sistemlerinin gerçekleştirilmesini ilerletmek için Yüksek Düzeyde Bir Danışma Konseyi başlattı.

Dünya Bankası Grubu İcra Kurulu Başkanı Kristalina Georgieva ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Amina J. Mohammed’in birlikte başkanlık ettiği ID4D (Kalkınma için Kimlik) Üst Düzey Danışma Konseyi’nin açılış toplantısında kamu ve özel sektörün liderleri bir araya geldi. 

Georgieva, “Özellikle savunmasız ve zorla yerlerinden edilmiş nüfusta kimliği belirsiz olarak yaşayan 1.1 milyar insanın yaşamında benzeri görülmemiş iyileştirmeler yapmak için heyecan verici bir teknoloji, iş birliği ve taahhüt noktasındayız” dedi. “ID4D(Kalkınma için Kimlik) Yüksek Düzeyli Danışma Konseyinin küresel erişimini dijital kimliği oluşturmak için kullanabiliriz ve şu anda görmedikleri veya duyulmadığı için sunulmayan kişilerin yararlanacağı dönüşüm potansiyelini en üst düzeye çıkarabiliriz” diye belirtti.

Kimliklerin kişilerle özdeşleştirilmesi, sosyal koruma, kadınlar ve kızların yetkilendirilmesi, finansal, yönetişim, sağlık, dijital gelişme ve insani yardım da dahil olmak üzere Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin birçok temel unsurunu ilerletme potansiyeline sahip olacağı vurgulandı. Dijital kimlik, hakların kullanılması ve hizmetlere erişimin önündeki temel engeli azaltmanın yanı sıra, kamu idaresinde yaşanan israf ve sızıntıyı da en aza indirgeyebilir, hizmetlerin nasıl sunulacağı konusunda yeniliği kolaylaştırabilir ve şahsi veriler üzerinde ajansla bireyler arasında iletişim kurulmasını kolaylaştırabilir.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohammed “Dijital kimlik, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada önemli rol oynayabilir” dedi. “Bu, dünyanın en yoksul ve en savunmasız insanlarının eğitimden sağlık hizmetlerine ve finansmana kadar kritik hizmetlere erişmesini sağlarken, aynı zamanda yasal ve siyasi haklarını da geliştirebillir” diye ifade etti.

Danışma Konseyi, ID4D inisiyatifine stratejik rehberlik sağlayacak ve vizyonunu sürdürülebilir kalkınmanın belirlenmesine ilişkin onuncu ilke olan Dijital Çağ’a Doğru: Uluslararası forumlara ve ülkelerle olan angajmana kaldıraç sağlayacak.

Kaynak