Queensland Üniversitesi (UQ) liderliğinde gerçekleştirilen ve üç kıtadan bilim insanlarının ortak çalıştıkları bir araştırmayla, dünya çapında koruma altında olması gereken doğal yaşam alanlarının insanlar tarafından büyük ölçüde tahribata uğratıldığını tespit edildi.
UQ’nin Coğrafya, Planlama ve Çevre Yönetimi ve Vahşi Yaşamı Koruma Topluluğu Okulu’ndan Doçent James Watson yayınlanan çalışmanın, gezegenin yarısından fazlasının insan hakim araziye tamamen dönüştürülmüş olarak sınıflandırılabileceğini gösterdiğini söyledi. 4.5 milyon kilometrekarelik bir alanın, örneklenecek olursa ise Avustralya’nın yaklaşık üçte ikisi kadar bir alanın, son yirmi yılda insan kaynaklı arazi kullanımına dönüştürüldüğünü vurguladı.
“Geçmişte meydana gelen ve yeni yaşam alanı kayıplarının bir sonucu olarak, dünya ekolojik bölgelerinin neredeyse yarısı artık çok yüksek risk altına sokulmalı” şeklinde sözlelerine devam eden Watson, “Bu aşırı dönüştürülen ve az korunan ekolojik bölgeler tüm kıtalarda görülüyor ve Avrupa, Güney ve Güneydoğu Asya, Batı Güney ve Kuzey Amerika, Batı Afrika ve Madagaskar’a hakim” diye konuştu.
Doçent Watson, araştırmacıların, dünya benzeri bitki ve hayvan toplulukları içeren bölgelerdeki 825 karasal eko- bölge genelinde 1 km’lik bir çözünürlükle, yaşam alanlarının dönüşümüne karşı koruma oranlarını 1992’den bu yana değerlendirdiğini söyledi. Korunan alanların boyutunu artırmak için küresel çabalarda önemli kazançlar sağladığının altını çizdi ancak korkunç habitat kaybı seviyelerinin hızla devam ettiğinin altını çizdi.