Aylık 1.8 milyardan fazla aktif kullanıcıya sahip olan Facebook, bugüne kadar dünyanın en popüler sosyal ağını oluşturuyor. Eğer sosyal medya bir ülke olsaydı, Çin’den daha büyük olurdu. Ancak Çin de dahil olmak üzere birçok büyük pazarda Facebook sosyal ağ olarak tam bir hakimiyete sahip değil.
Sosyal medya stratejisi uzmanı Vincenzo Cosenza 2009’dan bu yana ülkelerin en popüler sosyal ağlarının haritasını çiziyor. Ocak 2017’de Alexa ve SimilarWeb’den alınan trafik verilerine dayanan Sosyal Ağlar Dünya Haritası’na göre analiz edilen 149 ülkenin 119’unda hala Facebook’un liderliği ağır basıyor.
Diğer bir yandan Cosenza’nın 2016 yılı Ocak haritası ile karşılaştırıldığında, 137 ülkeden 129’unda Facebook’un 1 numaralı sosyal ağ olmuştu. Bu durumda bu düşüş bir dizi eğilimden kaynaklanıyor olabilir.
LinkedIn, 2016 yılının başından beri birçok Afrika ülkesinde kutup pozisyonuna geçerken, Facebook’a ait Instagram artık Botswana, Mozambik, Namibya, İran ve Endonezya dahil olmak üzere ülkelerin en popüler sosyal ağlarından biri olmaya başladı.
Cosenza’ya göre, Rusya Mail.ru grubunun kontrolünde olan VKontakte (VK olarak bilinir) ve Odnoklassniki (OK.ru) da zemin kazanmış durumda.
Çoğu alanda Facebook, Twitter ve Instagram’ın engellendiği Çin’de QZone 632 milyon aktif kullanıcısıyla en iyi sosyal ağ konumunda yer alıyor.
Çin’in en sevilen mesajlaşma uygulamaları olan QQ ve WeChat’ın, Statista’nın çizelgesinde gösterildiği gibi QZone’dan daha fazla kullanıcısı var.
Cosenza’ya göre Japonya, Twitter’ın en popüler platform olduğu tek ülke.
Cosenza, 57 ülkede ikinci sıradaki sosyal ağların sayısını belirlediğinde, Japonya dışında neredeyse hiç Facebook mavisi kalmadı.
Aylık 600 milyon kullanıcısı olan Instagram, 37 ülkede birinci sırada yer alırken Twitter, ABD ve Batı Avrupa’da ikinci sırada yer aldı. Kızılderililerin ikinci tercihi ise yine LinkedIn oldu.
Ocak 2016’dan bu yana Instagram, Avustralya, Kanada, Danimarka, Yeni Zelanda ve Amerika Birleşik Devletleri’nde ikinci sırada yer alıyor. Aynı zamanda da Reddit, Avustralya, Kanada, Danimarka, Yeni Zelanda ve Norveç’te 2’nci sırada yer alıyor.