Genç kodlayıcılar iklim krizini çözmeye yardımcı olabilirler mi?
Birleşmiş Milletler (BM) Gençlik Elçisi Jayathma Wickramanayake; SAP ve Deloitte sponsorluğunda, BM Bilişim ve İletişim Teknolojileri Ofisi ve BM Genel Sekreterliği desteği ile birlikte geçtiğimiz ay küresel bir rekabet başlattı.
“Dünyayı Yeniden Başlat” Projesi; Birleşmiş Milletler’deki, akademik çevredeki ve sivil toplumdaki gençlerin aracılığıyla iklim değişikliğinin neden olduğu acil konuları ele almak adına gerekli olan iş birliğini teşvik ediyor.
Wickramanayake bu rekabeti; bilgisayar programcılarının, bilim insanlarının ve diğer herkesin yeni yazılımlar oluşturarak ya da var olan yazılımları iyileştirerek toplumun belirli ihtiyaçları doğrultusunda iklim krizinin ele alınacağı “küresel bir hackathon” olarak nitelendirdi.
Hackathon; Malezya, Finlandiya, Hindistan, Mısır ve Almanya olmak üzere beş farklı ülkede gerçekleşiyor. Bu yoğun program, 21 Eylül tarihinde Birleşmiş Milletler’in New York’taki merkezinde gerçekleşecek olan ödül töreni ile sona erecek. Her ülkenin kendi kazananları, Ocak 2020 tarihinde Davos’ta gerçekleşecek olan Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantısı’nda çözümlerini sergileme şansına sahip olacak. Hackathon’un genel kazananı ise sunduğu teklifin BM Teknoloji İnovasyon Laboratuvarları’nda geliştirilmesine tanık olacak!
Wickramanayake, BM Haber Portalı ile gerçekleştirdiği röportajda; “Gençler, küresel iklim sorunlarında ve inovasyonun itici gücünde kilit bir öneme sahiptir. Birleşmiş Milletler de gençlerin iklim eylemlerini harekete geçirme çabalarını destekliyor.” ifadelerinde bulundu.
Birleşmiş Milletler, Gençlik 2030 Stratejisi’nin lansmanından bu yana gençlerin ihtiyaçlarını belirlemek, haklarını kavramalarına yardımcı olmak, değişim temsilcileri olarak olasılıkları karşılaştırmak için küresel, bölgesel ve ulusal eylemlerini arttırıyor. Gençlik Elçisi’nin de açıkladığı gibi Dünyayı Yeniden Başlat projesi; gençlerin iklim krizine karşı küresel mücadelede eşit ortaklar olmalarını sağlarken, en iyi yenilikçi fikirlerin ve çözümlerin paylaşılabilmesi için bir platform da oluşturuyor.
Hackathon takvimine ve başvuru formuna ulaşmak için lütfen tıklayınız.