Bilgi Üniversitesi’nde akademisyen ve aynı zamanda sosyal girişimci Doç. Dr. Itır Erhart ve Film Yapımcısı-Sosyal Girişimci Mehmet Sarıca’nın hazırladığı Good4Cast’in ikinci yayınına İhtiyaç Haritası Yönetim Kurulu Üyesi Esra Arslan konuk oldu.
İhtiyaç Haritası’nın Türkiye’nin ilk platform kooperatifi olduğu söyleyen Arslan; İhtiyaç Haritası’nda doğru ihtiyaç sahibine doğru desteğin ulaşmasının önemini vurguladı. Desteklerin gerçekten yerine ulaştığını takip konusunda da İhtiyaç Haritası’nın özenli çalışmalar yürüttüğünü söyledi.
Dört yıl önce kurulan İhtiyaç Haritası’nın bugüne kadar yaklaşık 25 milyon Türk Lirası değerinin üzerinde 740 bin malzemenin Türkiye’de yer değiştirmesine vesile olduğunu belirten Arslan; yaratılan fayda dolayısıyla İhtiyaç Haritası’nın kurumsal ya da bireysel tüm projeleri sahiplendiğinin altını çizdi.
“İhtiyaç Haritası olarak Türkiye’de büyük bir sosyal etki oluşturduğumuzu düşüyorum.” diyen Arslan İhtiyaç Haritası’nın yaptırdığı sosyal etki araştırmasından da bahsetti. Araştırma sonuçlarına göre İhtiyaç Haritası’nın kurumsal ve bireysel anlamda sosyal etki indeksinin %86 olduğunu söyledi. Aynı araştırma verilerine göre katılımcılara İhtiyaç Haritası dendiğinde akla ilk gelen kelimelerin ‘mutluluk’, ‘dayanışma’, ‘yardımlaşma’ ve ‘güven’ olduğunu belirtti.
İhtiyaç Haritası’nın Elâzığ Depremi sonrasında etkin rol aldığına değinen Arslan; Elâzığ Ticaret Odası içerisinde oluşturulan Afet Koordinasyon Merkezi’nde ihtiyaçların sisteme girilmesi, ulaşan ihtiyaçlara göre yüzlerce gönüllü ile yardımların hazırlanması sürecinin yürütüldüğünü söyledi. Yaşanan afet sonrası yaklaşık 48.7 milyon Türk Lirası değerindeki 780 bin malzemenin Elâzığ’da ihtiyaç sahiplerine ulaştığını vurguladı.
Programın son bölümünde yaşadığımız COVID-19 pandemi sürecinde herkesin ihtiyaç sahibi haline geldiğini söyleyen Arslan; özellikle hastanelerden İhtiyaç Haritası’na gelen maske, eldiven, cerrahi önlük ihtiyaçları olduğunu vurguladı. İlgili makamların referansı ve Türk Tıp Öğrencileri Birliği ile koordineli olarak sahadaki ihtiyaçları tespit etmeye başladıklarını söyledi. Arslan, İhtiyaç Haritası’na girilen ihtiyaçların da hızlı bir şekilde desteklenmeye başladığını belirtti. 65 yaş üstü yaş almış kişiler için de bir platform hazırlığı olduğunu sözlerine ekleyen Arslan: “İhtiyaç Haritası Mahalle mobil uygulaması üzerinde çalışıyoruz. Sistemin çalıştığından emin olduktan sonra devreye alacağız.” dedi.
İhtiyaç Haritası Yönetim Kurulu Üyesi Esra Arslan’ın konuk olduğu Idemahaber Good 4 Cast dizimizin ikinci yayınını buradan dinleyebilirsiniz!