Çin, kaynak bakımından zengin Güney Çin denizinde ilk su altı gözlem platformunu kuracak.
Dünya deniz ticaretinin neredeyse üçte birine ev sahipliği yapan Güney Çin denizi aynı zamanda pek çok petrol ve doğal gaz kayağı barındırıyor. Şangay Tonji Üniversitesi ve Akustik Enstitüsü tarafından kurulacak olan platformun temel amacı deniz altının fiziksel, kimyasal ve jeolojik dinamiklerini araştırmak.
Güney Çin Denizi seferinin ilk sondaj görevini tamamlayan bilim insanları U1499A olarak tanımlanan ilk delik ve tortu örnekleri toplamak için deniz seviyesinden 3 bin 770 metreye derine ulaştılar. Bilim insanları, Güney Çin Denizi’nin kuzey bölgesindeki 3 bin ila 4 bin metre derinliğe kadar dört saha daha açarak kıtasal ayrılma sırasında litosfer yayılımının nedenini keşfetmeyi amaçlıyor. 13 ülkeden 66 bilim insanının katılımıyla yapılacak olan çalışma havzaların nasıl büyüdüğünün anlaşılmasına da katkıda bulunacak.
Öte yandan bu sularda Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan gibi ülkeler tarafından hak talep ediliyor. Bu yüzden bu platformun ileride bu ülkeler arasında rekabete neden olabileceği tahmin ediliyor.