Amerikalı bilim adamları, havadaki zararlı karbondioksit gazından çevreye zararsız yeşil yakıt üretti. Chemistry Sellect dergisine konuşan Oak Ridge Ulusal Laboratuvar’ından bilim adamları, su ve gaz çözeltisi içinde bulunan azot, karbon ve bakır nanometaryallerine elektrik akımı uygulayınca, maddelerin kimyasal reaksiyon geçirerek tersine yandığını ve bunun sonucunda da yeşil yakıtın ortaya çıktığını belirttiler.
Tamamen şans eseri bulunan bu yakıt hava kirliliğini engellemek için bir çok maliyetli yol denenirken, uygun üretimiyle hava kirliliği sorununa çözüm için umut oldu. Havadaki karbondioksit miktarı 2015 yılında 400 milyon parçacığa ulaştığını ve bu rakamın ortalama sayının çok üzerinde olduğunu vurgulayan bilim adamları, yeşil yakıt üretimi beklendiği gibi giderse havadaki karbondioksit seviyesinde azalma meydana geleceğini ifade ettiler.
Eğer bu teknoloji geliştirilirse fosil yakıtlı elektrik santralleri, CO2 emisyonlarını yakalamak ve yeşil yakıta dönüştürmek için bu teknolojiyi kullanabilir. Aynı zamanda yenilenebilir enerji santralleri, rüzgar çiftlikleri ve güneş tesislerinde de yakıt olarak kullanılabilir.
Haber Çiğdem Çiyitoğlu