Dünyadaki hemen hemen tüm büyük şehirler, teknolojik gelişimlerini tamamlayarak akıllı şehir olma yolunda dönüşümlerini gerçekleştirmeye çalışıyor. Bu şehirler aynı zamanda akıllı bir şehir olmak için yeni dijital dönüşüm fırsatları keşfetmek ve yenilikçi yatırımlar yapmak için çok fazla çaba harcıyorlar.
İşte Finladiya’nın başkenti Helsinki, akıllı şehir olma yolunda en ön saflarda yer alıyor. Bu kentteki gelişimin ve yeniliğin ortaya çıkmasındaki tek neden elbette sadece akıllı teknolojileri entegre etmesinden kaynaklanmıyor. Aynı zamanda Helsinki bu teknolojileri vatandaşlarıyla paylaşarak yeni teknolojilerin gelişmesi için bir platform sunuyor.
Avrupa Birliği tarafından desteklenen BIoTope projesine ortak olan Helsinki, bir çok veri ağını bu sistem sayesinde tüm vatandaşlarıyla paylaşıyor ve diğer yandan başka kaynaklarla da birleşimini sağlıyor. Böylelikle çok daha az yatırımlarla büyük yenilikler sağlanmış oluyor.
Standart bir açık uygulama arayüzü sunan teknoloji sayesinde vatandaşlar, akıllı şehirde mevcut bilgi akışlarına ve birbirlerinin verilerine kolaylıkla ulaşabiliyor. Bu sayede birden fazla platformda kişiler arası iletişim kurabiliyor. İşte bilgi akışları için bir araya getirilen bu ekosistemler, Helsinki’de bir takım yenilikler yarattı. Bu yenilikler akıllı araçlar, otomatik çöp toplama şebekeleri ve sürücüsüz araçlar gibi pek çok alanda gerçekleşti.
Tüm bu özellikleriyle Helsinki, akıllı şehir olma yolunda teknolojik verilerini paylaşarak ve diğer şehir kaynaklarla birleştirmesine olanak sağlayarak yeniliklerin nasıl başarılı olacağını gösteriyor.
Haber: Çiğdem Çiyitoğlu