Dünya Ekonomik Forumu’nda yer alan son habere göre, dünya genelindeki ısı artışına bağlı olarak Himalaya ve Hindukuş Dağları’nda bulunan buzulların üçte biri 2100 yılına kadar eriyecek. Bu erime sonucunda akarsuların rejimlerinde meydana gelecek olan yükseliş, Çin’den Hindistan’a kadar olan bütün tarımsal üretimi tehdit edecek.
Bilim insanları, K2 ve Everest Dağları’ndaki devasa buzullara ev sahipliği yapan Hindukuş Himalaya Bölgesi’ni (HKH), Antarktika Kıtası ve Arktika Bölgesi’nden sonra üçüncü kutuplar olarak adlandırıyor. Uluslararası Entegre Dağ Kalkınma Merkezi (ICIMOD) tarafından yapılan çalışmaya liderlik eden Philippus Wester: “Sekiz ülkenin sınırlarının kesiştiği HKH’nin soğuk ve buzullarla kaplı zirveleri, küresel ısınma nedeniyle çıplak hale geliyor. İşte bu duymadığınız tarzda bir iklim krizidir!” diye belirtti.
210 yazar tarafından yayımlanan rapor, Paris İklim Anlaşması kapsamında gerekli önlemler alınsa bile bölgedeki buzun üçte birinin 2100’e kadar eriyeceğini gösteriyor. Buna ek olarak eğer hükûmetler bulunduğumuz yüzyıl içerisinde sera gazı emisyonlarını azaltmayı başaramazlarsa, buzulların üçte ikisinin eriyebileceğini de gösteriyor.
ICIMOD Genel Müdür Yardımcısı Eklabya Sharma, Reuters’e verdiği demeçte: “Eğer Hindukuş Himalaya bölgesindeki buzların hepsi erirse, deniz seviyeleri 1,5 metre yükselecek.” dedi. Bu durum, küçük ada devletlerinde yaşayan insanları yükselen deniz seviyelerine karşı en savunmasız grup haline getiriyor.
İklim Değişikliği Noktaları
HKH Bölgesi; Afganistan, Bangladeş, Butan, Çin, Hindistan, Myanmar, Nepal ve Pakistan üzerinde 3.500 kilometreye kadar uzanıyor. Çalışma, çiftçilerin kuru mevsimde buzulların erimesiyle eriştiği Yangtze, Mekong, Indus ve Ganj gibi nehir havzalarının bozulacağını işaret ediyor. Dağlarda yaklaşık 250 milyon insan yaşarken akarsu vadisinin altında yaklaşık olarak 1.65 milyar insan yaşıyor.
Nehir rejiminde gerçekleşecek olan bu değişiklikler, tarımsal üretimi tehdit etmesinin yanı sıra hidroelektrik üretimine ciddi zararlar verebilir ayrıca dağlarda daha fazla erozyona ve toprak kaymasına neden olabilir.
Ancak, Imperial College Londan’da görev yapan Dr. Wouter Buytaert; “Eriyen buzulların, mahsulleri tam olarak nasıl etkileyeceğini ölçmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç gerekiyor.” dedi.
Bhutan Tarım ve Ormancılık Bakanı ve aynı zamanda ICIMOD Yönetim Kurulu Üyesi olan Dasho Rinzin Dorji: “Zarar görecek olanlar sadece dünya adalarının sakinleri değil. Dağ bölgelerindeki iklim değişikliği noktaları da hassas bir durumda olacak.” dedi.