Dünya çapında yıllık olarak üretilen 78 milyon ton plastik ambalajın %32’si okyanuslara bırakılıyor. Bu oran her dakikada bir çöp kamyonuna eşdeğer.
Hindistan Times’a göre, Hindistan, her yıl dünya okyanuslarına dökülen plastikten %60’lık bir oranda sorumlu. Ülke, Ulusal Yeşil Mahkemenin başkentte tek kullanımlık plastik kullanım yasağı getirdiği için atık sorunuyla çok fazla ilgileniyor. Artık Delhi’de plastik poşetler, chai bardak ve çatal bıçak takımı kullanımına izin verilmiyor.
Ancak yasağa neden olan tek konu bu değil. Yasak, okyanusların kirletilmesinin yanı sıra hava kirliliğine neden olduğu için suçlanan üç yerel atık çöplüğünde plastik ve diğer atıkların yasadışı olarak yakılmasına ilişkin şikayetlerin sonucu olarak da uygulanmaya başlandı.
Kirlilik için sıcak nokta
Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre, Hindistan hava kirliliğinde en tehlikeli noktalardan biri. Haritada sarı, turuncu, kırmızı ve mor renkli bölgeler hava kirliliğinin uluslararası sınırları aştığını gösteriyor.
Başka bir araştırmayla ise atık yakma da dahil olmak üzere ticari ve konut enerjisinden üretilen ince parçacıkların, özellikle de Hindistan’da, kirlilikle ilişkili erken ölümlerin çoğuna katkıda bulunduğunu tahmin ediliyor.
Öte yandan Birleşmiş Milletler Çevre Programı, okyanuslara atılan plastiklerin durdurulması için büyük bir küresel bir kampanya olan #CleanSeas’ı başlattı. Belçika, Kosta Rika, Fransa, Grenada, Endonezya, Norveç, Panama, Saint Lucia, Sierra Leone ve Uruguay hali hazırda bu kampanyaya katılıyor.