Hindistan’da elektrikli araçların daha fazla desteklenmesi için ülke çapında yeni politikalar uygulanmaya başlayacak.
Çekçek, Uzak Doğu ülkelerinde kullanılan insan gücüyle çalışan bir taşıma aracıdır. Elektrikli çekçekler ve üç tekerlekli araçlar ise yakın zamanda Hindistan sokaklarında daha fazla görülecek.
Yeni Delhi’deki Küresel Hareketlilik Zirvesi’nde, Başbakan Narendra Modi otomobil endüstrisini ve ülkedeki enerji tüketimini değiştirecek yorumlar yaptı. Elektrikli araçların daha fazla desteklenmesi için ülke çapında bir politikadan söz etti ve yakında başlayacağını belirtti.
Araba şirketleri ise Hindistan pazarına girmek için sabırsızlanıyorlar. Toyota, Hindistan’a elektrikli araç getirmek için çalışmalarına şimdiden başladı. Suzuki, ülkede test etmek için sahaya 50 elektrikli prototip süreceğini duyurdu. Ülke, bu şekilde sürücüleri fosil yakıtlardan uzaklaştırmak için elektriği teşvik eder ve kredi programlarını taahhüt ederse Çin gibi elektrikli araç pazarlarının dikkatini çekebilir.
Mahindra Electric, ülkenin elektrikli araç sahnesine adım atan ilk otomotiv şirketlerinden biri oldu. Mahindra, yapılan zirvede başbakana üç tekerlekli Treo’yu düşük maliyetli ve şarj edilebilir bir kentsel araç olarak tanıttı. Mahindra gibi şirketlerin çabalarının atmasına rağmen geçen yıl Bloomberg’in yaptığı tahmine göre Hindistan’da sadece 2 bin elektrikli araç satıldı. Bu, Çin’e göre çok küçük bir rakam. 2017 yılında Çin, her zamanki gibi 579 bin elektrikli araç sattı.
Daha fazla elektrikli araç, Hindistan’ın enerji şebekesine olan talebi arttıracağı için güçlü bir şarj ağı gerektiriyor. Çin gibi ülkelerden yapılacak olan pil ithalatına güveniliyor olsa da hükümet odaklı bir çaba elektriğe geçiş için daha anlamlı olabilir. Geçtiğimiz yıl Hindistan, 2030 yılında sadece elektrikli araç satma hedefi olduğunu duyurmuştu. Ülke, bu planı sayesinde büyük amacına yaklaşabilir.