IBM’in 5 yıllık 30 milyon ABD Doları değerindeki yatırımı, toplumu derinden etkileyen sorunların çözümünde geliştiricileri bir araya getiriyor. Türkiye’deki geliştiricilerin de başvurabileceği insiyatif kapsamında hedef, toplumsal sorunların aşılması sürecinde dünyadaki tüm geliştiricilerin bir araya getirilmesi ve yapay zekâ, blockchain, veri, bulut ile nesnelerin interneti (IoT) teknolojilerinden yararlanılması.
IBM (NYSE: IBM) ve çözüm ortakları doğal afetleri önleme, müdahale ve kurtarma sürecine çözüm getirmek üzere yazılım geliştiricileri bir araya getirmeyi hedefleyen Küresel Kod Çağrısı Girişimi’ni hayata geçirdi.
Paris’te düzenlenen VivaTech Konferansı’nda konuşan IBM Başkanı ve CEO’su Ginni Rometty, yıllık Küresel Kod Çağrısı Girişimi için 5 yıl için 30 milyon dolara eşdeğer katkı yapılacağını belirterek, bu girişimin IBM teknolojilerini de kullanarak teknoloji sektörüne daha iyi bir gelecek hazırlamaya yardımcı olacağını ifade etti. Bu girişim, toplumsal sorunların aşılması sürecinde dünyadaki tüm geliştiricilerin bir araya getirilmesi ve Yapay Zekâ, Blockchain, veri, bulut ile Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojilerinden yararlanılmasını hedefliyor.
Kod Çağrısı, insanların ve toplumların doğal afetlere daha iyi hazırlanmalarına yardımcı olacak yeni uygulamalar geliştirmeleri için geliştiricileri davet ediyor. Örneğin, geliştiriciler bir hava durumundan kaynaklı bir afet öncesinde, oluşabilecek ihtiyaç malzemeleri tedariğini artırmaları için uyarmak üzere hava durumu verilerini ve tedarik zinciri bilgilerini kullanan bir uygulama oluşturabilir. Veya acil durum ekiplerinin ihtiyaç sahiplerine en hızlı erişimi amacıyla, felaketin en çok etkili olacağı yeri ve zamanı tahmin edebilecek bir uygulama geliştirilebilir.
Bu girişimle birlikte ayrıca IBM ve David Clark Cause, BM İnsan Hakları Ofisi ve temelinde insan olan, insan hakları odaklı yaklaşımıyla güçlerini de birleştiriyor.
Geliştiriciler Kod Çağrısına nasıl katılacak?
Türkiye’deki geliştiricilere de açık olan programa dahil olmak için;
- Callforcode.org adresinden kayıt olmak gerekiyor.
- Projeler, 18 Haziran-31 Ağustos 2018 tarihleri arasında bireysel olarak veya en çok 5 kişilik ekipler halinde gönderilebilecek.
- Eylül ayında 30 yarı finalist seçilecek. Dünyanın teknoloji alanında adını duyurmuş önemli kişilerin de yer aldığı bir jüriyle 3 finalist arasından bir çözüm kazanan olarak belirlenecek.
- Kazanan Ekim 2018’de, David Clark Cause tarafından düzenlenen canlı bir konser ve ödül töreni yayını sırasında duyurulacak.
Kod Çağrısı ile ilgili eğitim ve diğer ayrıntılar için tıklayınız.