Merhabalar, öncelikle idemahaber’in söyleşi teklifini kırmayarak, sorularımızı cevapladığınız için şimdiden teşekkür ederiz. İlk olarak sizden kısaca kendinizi tanıtmanızı ve bu zamana kadar yaptığınız çalışmalardan bahsetmenizi rica ediyorum.
Köy Okulları Değişim Ağı (KODA) fikri, çoğu zaman yoksunluklarıyla gündeme gelen köy okullarının, aslında hayalimizdeki eğitim için büyük fırsatlar sunabileceği inancıyla ortaya çıktı. 2016’nın ilk aylarında saha çalışmalarımıza başladık ve bu inancımızda haklı olduğumuzu gördük, kırsal alanlar gerçekten de hayalimizdeki eğitim için büyük fırsatlar barındırıyordu: akran eğitimi, doğayla iç içe olmak, sınıf mevcudunun azlığı sebebiyle öğrenciyi bir birey olarak tanıyabilmek, ailelerin okula fiziksel yakınlığı, genç ve motivasyonu yüksek öğretmenler…
Biz de bu fırsatları keşfetmemiz ardından, Türkiye’nin dört bir yanındaki köylerde çalışan motivasyonu yüksek öğretmenler, eşit eğitimin gücüne inanan eğitmenler, değişime inancı tam gönüllüler olarak sürdürebilir değişimi yaratmak için bir araya geldik.
Yola çıktık, bu yolun adını da KODA koyduk.
Çalıştığımız bölgelerde iki ana faaliyet gerçekleştiriyoruz:
Çocuklarla Atölyeler:
Seçilen pilot köy okullarını gönüllü eğitmenleriyle ayda bir ziyaret ederek, çocuklarla atölyeler gerçekleştiriyoruz. Uygulanan atölyelerle, köy okullarında çocuk merkezli, yenilikçi, örnek eğitsel uygulamalar ortaya koymayı hedefliyoruz.
Öğretmen Buluşmaları:
Çalıştığımız bölgelerde, yine ayda bir olmak üzere, köy öğretmenlerinin kişisel ve mesleki motivasyon ve farkındalıklarını artırmaya, mesleki kapasitelerini geliştirmeye yönelik Öğretmen Buluşmaları düzenliyoruz. Bu gönüllü öğretmenlerimiz de yerelde köy okulları için bir araya gelmiş, gittikçe büyüyen ve sayıları artan topluluklar olarak KODA ailemize katılıyorlar.
2016-2017 Eğitim ve Öğretim yılının ikinci döneminde, Kastamonu-Cide, Muş-Merkez ve Samsun-Ayvacık bölgelerine bağlı 6 köy okulunda ayda bir aralıklarla hafta sonları Çocuklarla Atölyeler gerçekleştirdik.
2017-2018 Eğitim ve Öğretim yılında ise, Sivas-Gürün (Yazyurdu) ve İstanbul-Beykoz (Örnekköy) bölgelerinde ayda bir aralıkla hafta sonları Çocuklarla Atölyeler gerçekleştiriyor olacağız.
Öğretmen Buluşmaları ve Çocuklarla Atölyelerimize ek olarak bu sene sahada bir de Sabancı Vakfı’ndan aldığımız hibe ile Birleştirilmiş Sınıflar için Birleşmiş Sınıflar projemizle Harran, Şanlıurfa’dayız. Bu projede beraber çalışmaya istekli öğretmenlerle ihtiyaçları belirleyip, Türkiye’deki diğer birleştirilmiş sınıflı köy okullarına model teşkil edebilecek uygulamalar ortaya çıkartmayı amaçlıyoruz.
Okuyucularımıza KODA (Köy Okulları Değişim Ağı) hakkında kısa bir bilgilendirme yapabilir misiniz?
KODA, her bireyin doğadan kopmadan kendini keşfedebildiği ve gerçekleştirebildiği bir dünyayı, sürdürülebilir eğitim ekosistemleri üzerinden, birlikte gerçekleştirmek için faaliyetler yürütür.
‘KODA’ olarak etki alanınızı nasıl tanımlarsınız?
Hedef kitlemizi köy öğretmenleri ve köy okullarındaki öğrenciler olarak tanımlıyoruz.
Şu kadar 188 öğrenci ve 33 öğretmene ulaştık.
2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında ulaştıklarımızı şöyle ifade edebiliriz.
3 BÖLGE:
Kastamonu-Cide
Samsun-Ayvacık
Muş-Merkez
6 OKUL:
Üçağıl, Çilekçe (Kastamonu)
Kazancılı (Samsun)
Bilek, Nadaslık, Sudurağı (Muş)
188 ÇOCUK & 33 ÖĞRETMEN
Çarpan Etkisi:
188 çocuk en az iki kardeş: 376 çocuk
33 öğretmen en az 3 öğretmen arkadaşı: 99 öğretmen
188 çocuk en az 5 aile üyesi (anne, baba, dede, nine,hala veya amca) 940 aile bireyi,
Tek bir eğitimle bütün köy halkına ulaşıyoruz.
Fakat buna ek olarak, Köy Okulları’na dair yaratılan etkinin her zaman kırsalda yer alması gerekmiyor. Adım Adım kampanya sürecinde şehirlerde daha çok duyulduk ve 150 bine yakın bağış elde etmemize ek olarak köy okulları adına büyük bir farkındalık yarattık dolayısıyla etki alanımızda genişleme gözlemledik.
Şu an ‘KODA’nın bulunduğu noktayı; kurulma aşmasında oluşturduğu hedefler doğrultusunda nasıl değerlendiriyorsunuz?
KODA hedeflerini,
-Köy okullarında çocuk merkezli, örnek eğitsel uygulamalar geliştirmek
-Köy okullarında değişime öncülük edebilecek, birbirine ilham veren, destek olan ve büyüyen bir topluluk oluşturmak
-Köy öğretmenlerini kişisel ve mesleki bakımdan güçlendirmek olarak adlandırır.
Bu hedefler doğrultusunda ise köy okullarında kırsaldaki koşullara uygun, bütünsel, nitelikli eğitime ulaşmak ise ana hedeftir.
Şu an KODA’nın bulunduğu noktaya bakarsak, hedeflerimize doğru ilerleyen, sağlıklı bir yolda olduğumuzu görebiliriz. Fakat elbetteki yeni bir dernek olduğumuzdan kaynaklı, tabiri caizse daha yolun çok başındayız.
Çalışmalarınız boyunca elde ettiğiniz tecrübelerden sizi en çok etkileyen ve ilham veren bir anınızı paylaşır mısınız?
Geçtiğimiz Haziran ayında Muş Sudurağı İlkokulu’nda Kent ve Çocuk Atölyesi ortaklığıyla yürüttüğümüz İglo Atölyesi, tüm saha ekibi için unutulmaz bir ana ve ilhama sebep oldu. İglo Atölyesi’nde ellerimizde haritalarımız, çocukların bize köylerini gezdirmelerinin ardından köyün maketini yaptık. Makete her çocuğun katkısı başka başkaydı, kimi en sevdiği ağacı yaparken, kimi kendi evini yaptı, kimi hayalindeki voleybol sahasını köye ekledi. Ama bir çocuk ise hiç aklımıza gelmeyecek bir fikre sahipti. O köye metrobüs eklemeyi seçmişti. Bize metrobüs yapımını anlattığı sırada şaşırdığımızı gördüğünde ise bu davranışını tam olarak şöyle ifade etti: “Eski köye yeni adet getiriyorum!”
KODA olarak önümüzdeki yıllarda neleri hedefliyorsunuz ve bu konuda desteğe ihtiyacınız var mı?
KODA olarak önümüzdeki yıllarda etki alanımızı genişletmek ve daha fazla çocuğun kendini gerçekleştirebilme potansiyelini ortaya çıkartmak öncelikli hedefimiz.
Ve dürüstçe söyleyebiliriz ki bu hedefe ilerlerken, insan kaynağı ve finansal ihtiyaçlarımız konusunda desteğe ihtiyacımız var.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
KODA olarak daha çok küçüğüz, 1. yaşımızı bu ay bitiriyoruz. 1. Yaş bahanesiyle de tüm KODA Ailesi olarak 25 Aralık günü, 19:00’da bir araya geleceğiz. Hem Ailemize hem de Doğum Günü Etkinliğimiz’e davetlisiniz!
Röportaj için çok teşekkürler.