Birleşmiş Milletler Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), kırsal kalkınmanın sağlanması için yeni neslin desteklenmesi gerektiğinin önemini belirtti.
Birleşmiş Milletler Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Başkanı Gilbert F. Houngbo, G20 Tarım Bakanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, besin değeri yüksek gıdaların sürdürülebilir üretimini artırmak adına destek vermeyi teklif etti.
Houngbo, daha önce yaptığı bir açıklamada: “Sürekli olarak artan nüfusu beslemek kolektif bir eylem gerektirir ve IFAD bunu başarmak için G20 ile ortak olmaya hazır” demişti.
“Gelişmekte olan ülkelerde üretilen gıdaların neredeyse yüzde 80’i küçük aile çiftliklerinde arz ediliyor. Bu çiftçilere yatırım yapmak, arsalarını işleyebilmeleri için gerekli alet edevatı sağlamak, iklim değişikliğine karşı topraklarının sağlık ve verimliliğini garanti altına almak hiç bu kadar kritik olmamıştı.
Toplantının ana teması sürdürülebilir toprak yönetimi ancak grup, küresel organizasyonlar kanalıyla özel sektörlerle ilişki kurarak ve teknolojiye doğrudan bir erişim sağlayarak Arjantin’in kırsal alanda gençlere yönelik istihdamını artıracak olan bir öneriyi tartışacak.
IFAD ve Dünya Bankası’nın G20 Tarım Bakanları Toplantısı için geçen yıl yaptığı bir çalışma, kırsal alanların düzgün istihdam olanaklarından yoksun olması nedeniyle tarımın geleceğinin nasıl tehlikeye sokulduğunu gösteriyor. Houngbo: “IFAD’da gençlerin yani dünyadaki en büyük nüfusun, işimizi kırsal topluluklara dönüştürdüklerine, açlığı ve yoksulluğu kökünden kazımak için merkez olduklarına inanıyoruz.” diye ifade etti.
“Eğer tarımsal girişimci bir nesli teşvik etmek istiyorsak daha iyi imkanlara olan çağrılarına mutlaka cevap vererek, gelecek olan nesilleri besleyebilmek için kırsal alanlarımızı daha enerjik daha hayat dolu hale getirmeliyiz.”
Başkan Houngbo, geçen yıl göreve başladığından bu yana IFAD, hem tarım hem de tarım dışı sektörde gençlere uygun kırsal istihdam ve girişim seçenekleri için eğitimler ve destekler oluşturdu. Tüm programlarına ve projelerine “gençlik merkezli” bir kalkınma önceliği verdi. Tarım Bakanları Toplantısı’nın bir diğer önemli odak noktası, G20’nin heba ve zayi olan tüm gıdaların tahmini üçte birini azaltma iştirakı konusunda oldu.
“Gıda kaybı ve atık oluşumu, insanlığın karşılayamayacağı bir lüks. G20’nin bu sorunu çözme çabalarını saygıyla selamlıyorum. IFAD, küçük ölçekli çiftçileri ekinlerini işleme ve saklama yeterliklerini geliştirmek ve gıda kayıplarını en aza indirmek için desteklemektedir. IFAD, bu olayların azaltılmasına yardımcı olmak için uzmanlığını sunmaya hazırdır.”