Tıpkı bilim insanlarının öngördüğü gibi iklim değişikliği tüm dünyayı aşırı derecede zorluyor. Amerikan Meteoroloji Derneği tarafından yayımlanan yeni bir rapor, 2017’de yaşanan 17 “ekstrem hava olayının” gerçeklerini gözler önüne seriyor.
Küresel ısınma; su baskınları, kuraklıklar ve sıcak hava dalgaları gibi yaşanan ekstrem olayların gerçekleşme olasılığını önemli ölçüde artırmakla kalmıyor ayrıca olayları ölümcül bir hale de getiriyor. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) bilim insanı Martin Hoerling, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen 2018 Amerikan Jeofizik Birliği Konferansı’nda, “20. yüzyıldan çok daha sıcak bir dünyada bulunuyoruz ve bu çizgide ilerlemeye devam ediyoruz. Bugün gezegenimizde gerçekleşen küresel ısınmadan kaçabilen çok az yer var.” söylemlerinde bulundu.
Raporda, gerçekleşen her ekstrem olayda iklim değişikliğinin etkisinin ne kadar arttığını ve nitelik araştırma olarak büyüyen bir bilim alanının oluştuğu belirtiliyor. Amerikan Meteoroloji Derneği Bülteni Genel Yayın Yönetmeni Jeff Rosenfeld; “Yapılan nitelik çalışmaları, bize ısınmakta olan bir dünyanın her yıl daha yeni ve daha ekstrem hava olayları göndermeye devam ettiğini gösteriyor.” dedi.
Aşırı Yağışlar
Dünya’nın hidrolojik sistemleri aşırı derecede tahrip edilmiş bir durumda bulunuyor. Aşırı yağışların nedeni olarak ise artan sıcaklıkların atmosfere daha fazla su buharı yüklemesi örneği verilebilir. Her 1 santigrat derece sıcaklıkta, hava %7 oranında daha fazla su tutabiliyor. Bu da su baskınları ve sel anlamına gelebilir.
Bilim insanları, 2017 yılında Kaliforniya’da gerçekleşen sel baskınlarının örneğini verdi; eyaletin en büyük rezervuarını (Oroville Barajı) yıkmakla tehdit eden ve ülkenin tarihindeki en ekstrem yağış olayı olan Hurricane Harvey’e dikkatleri çekti. “Olayda gerçekleşen hiçbir fırtına veya anlık yağış oranı sorumlu tutulmadı. Hasarlar durmak bilmeyen yağışlar yüzünden kaynaklanmıştı.”
Ekstrem Sıcaklıklar ve Isı Dalgaları
İnsanlığın bir numaralı doğal katili ısı dalgaları, 2017’de güçlü bir görünüm kazandı. 1800’lerin ortalarında Endüstri Devrimi’nin başlamasından bu yana ortalama küresel sıcaklık 1 santigrat derece arttı. Bu arka plan ısınması, tipik ısı dalgalarını daha aşırı hale getiriyor ve bu da rekor bir ısınmaya neden oluyor. ABD Enerji Dairesi’nden Lawrence Berkeley ve bilim insanı Michael Wehner, bu yaz küresel bir ısı dalgasının olabileceğini belirttiler.
2017 yılında Güney Avrupa, “Lucifer” olarak adlandırılan istisnai bir sıcaklık dalgası yaşamıştı. Yaşanan günlerde artan sıcaklık ortalaması, 1950’li yıllarda yaşanan ekstrem sıcaklık artışının tam olarak 3 katı olarak tarihe geçmişti. Avrupa dışında Çin’de de ekstrem sıcaklıklar baş göstermişti. Ülkenin kuzeydoğu kısmı en yüksek sıcaklıkları rekor seviyede görmüştü.
Kuraklık
Çok sert bir kuraklık, 2017 yılında Amerika’ya çarpmıştı. Kuzeydeki ovalarında milyar dolarlık bir felaketle sonuçlanan bu olay, Amerikalıları çifte sarsıntıyla vurmuştu. Yüksek sıcaklıklar toprağı kuruturken aynı anda rekor seviyede düşük yağmurlar görülmüştü.
Araştırmacılar, ekstrem olayların yaşanma ihtimalinin mevcut iklim senaryomuzda “1,5 kat” daha muhtemel olduğunu belirlediler. Atmosferimiz ise yaklaşık 15 milyon yıl içerisinde gördüğü en yüksek karbondioksit seviyesine tanıklık ediyor.