WWF Dünya Doğayı Koruma Vakfı, iklim değişikliğinden etkilenecek türleri incelediği “İklim Değişikliğinin Türler Üzerine Etkisi’ raporunu yayınladı.
Paris İklim Zirvesi’nde iklim değişikliği konusunda yapılan toplantılar devam ederken WWF Dünya Doğayı Koruma Vakfı geçtiğimiz günlerde “İklim Değişikliğinin Türler Üzerine Etkisi’ raporunu yayınladı. Rapor, iklim değişikliğinden etkilenecek türler üzerine bir inceleme niteliği taşıyor.
WWF tarafından yayınlanan rapora göre, iklim değişikliği nedeniyle dünya üzerindeki 10 tür risk altında olarak gösteriliyor. Bu türler arasında, yeşil deniz kaplumbağası, panda, kutup ayısı, Afrika fili, mavi balina, Sumatra orangutanı, yaban arısı, aslanayağı, Elkhorn mercanı ve insan bulunuyor.
Raporun giriş yazısında yer alan bilgilere göre, 1970 ve 2010 yılları arasında 10 binden fazla omurgalı popülasyonu üzerine yapılan çalışmalar bu popülasyonda %52’lik bir düşüşün olduğunu gösteriyor. Ayrıca, kayalık mercanlarının %72’si iklim değişikliği etkileri nedeniyle savunmasız kalarak, yok olma tehlikesi altına gireceği tahmin ediliyor. Aynı şekilde kuş türleri arasında da savunmasız kalacak %35’lik bir kesim bulunuyor.
WWF tarafından yapılan açıklamaya göre, deniz ve kara ekosistemleri içerisinde yer alan türlerin biyoçeşitlilik için önemi oldukça yüksek ve bu türlerin tükenmesi yaşamın da zorlaşması anlamına geliyor. Örneğin, mikro deniz organizmaları karbondioksitin emilmesine katkı sağlıyor. Kara biyoçeşitliliği içerisinde yer alan böcekler ise polen taşımalarıyla üremeye destek oluyor.
WWF İklim Değişikliğinin Türler Üzerine Etkisi Raporu’na buradan ulaşabilirsiniz.