İklim Merkezi (Climate Central) geçtiğimiz haftalarda yayınladığı deniz seviyesi artış raporu ile Paris Anlaşması ile ülkelerin ulusal katkı beyanlarının denize seviyelerinde yaratacağı artış risklerini analiz etti.
İklim Merkezi tarafından yayınlanan rapora göre, Türkiye’de 1.9 milyonun yaşadığı yer küresel ortalama sıcaklıklarının 3 derece artmasının beraberinde getireceği deniz seviyesinin yükselmesinden doğrudan etkilenecek. Raporda yer alan bir başka projeksiyon ise Paris Anlaşması sonrası ülkelerin ortak verdikleri karar olan iklim değişikliğini 1.5 ile 2 derece arasında sınırlandırılmasını kapsıyor. Bu projeksiyona göre, iklim değişikliği 2 derecede sabit tutulursa, Türkiye’deki 1.3 milyonluk bir nüfus deniz seviyesinin yükselmesiyle sular altında kalacak. Bunun yanı sıra, küresel ortalama sıcaklık artışının 1.5 derecede sınırlandırılması ile deniz seviyesindeki artış diğer iki projeksiyona göre daha az gerçekleşecek ve bu da Türkiye’deki önemli şehirler arasında yer alan; İzmir, Kocaeli ve Mersin gibi kentlerin sular altında kalmasına engel olacak.
İklim Merkezi yayınladığı raporun yanı sıra, ülkelerin küresel sıcaklık değişimi nedeniyle deniz seviyelerinin nasıl etkileneceği üzerine bir haritalama sistemi oluşturdu. Kullanıcıların http://choices.climatecentral.org/ adresinden ziyaret edebileceği interaktif web sitesinde yer alan haritalama sisteminden istenilen yer ve küresel sıcaklık ortalaması seçilebiliyor. Böylece, kullanıcılar, seçtikleri yerin deniz seviyesininin yükselmesi karşısında ne durumda olacağının projeksiyonunu görebiliyorlar.
İklim Merkezi tarafından yayınlanan rapora buradan ulaşabilirsiniz.