Ekonomik Modeller ve Stratejik Araştırmalar Genel Müdürlüğü, 2017 yılı İş gücü Piyasasındaki Gelişmelerin Makro analizi yayımladı.
2017 yılında geçen yıla göre ekonomik büyümede gözlenen toparlanma, özellikle üçüncü çeyrekteki yüksek büyüme ve ilave istihdam teşviklerinin etkisiyle işsizlik oranı azalış eğilimi sergilemektedir. 2017 yılında mevcut durumda devam eden istihdam teşviklerine ilave olarak uygulamaya konulan istihdam seferberliği programının etkisiyle yılın ikinci yarısından itibaren istihdam artış hızının önemli ölçüde arttığı dikkat çekmektedir. Toplam istihdamda yılın ikinci yarısından bu yana geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyonun üzerinde artış (net istihdam) sergilenmiştir. Eylül 2017 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1.233 bin kişilik ilave istihdam oluşturulmuştur. 2018 yılı için açıklanan yeni istihdam teşvikleri ile beraber yüksek büyüme performansının devam etmesiyle birlikte istihdamın artacağı değerlendirilmektedir. İstihdam seferberliğinin özellikle hizmetler sektörü istihdamında etkili olduğu ve dolayısıyla toplam istihdama olumlu katkı sağladığı görülmektedir. Ayrıca, son dört dönemdir sanayi istihdamında giderek artan pozitif bir katkının görülmesi büyümenin kompozisyonuna dair olumlu işaretler vermektedir.
2017 yılı Ekim ayı sanayi üretim endeksi ve Kasım ayı işsizlik sigortasından faydalanan kişi sayısı verileri de önümüzdeki dönemde işsizlik oranındaki düşüş beklentisini desteklemektedir.
2017 yılının üçüncü çeyreğinde hizmetler sektörü haricindeki sektörlerde istihdam başına düşen iş gücü ödemelerinde bir önceki çeyreğe göre bir miktar düşüş yaşandığı görülmektedir.
İş gücü piyasası verileri açısından bölgeler arasında büyük farklılıklar bulunmaktadır. 2016 Yılında “Düzey 1” bazında işsizlik oranı en yüksek bölge Güneydoğu Anadolu bölgesi olmuştur. Bölgeler arasında en düşük işsizlik oranına sahip bölge ise Doğu Karadeniz bölgesidir. İş gücü arzı açısından en yüksek katılım oranına sahip bölge İstanbul olurken, en düşük iş gücüne katılma oranına sahip bölge Güneydoğu Anadolu bölgesi olarak dikkat çekmektedir. Doğu Karadeniz bölgesi istihdam oranının en yüksek olduğu bölge iken, istihdam oranı en düşük bölge ise Güneydoğu Anadolu Bölgesidir.
Analizin tamamına ulaşmak için tıklayınız.