Esas Sosyal, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Ipsos Sosyal Araştırmaları Enstitüsü ortaklığıyla genç işsizliği üstüne gerçekleştirdiği Gençlik ve İstihdam Araştırmaları’nın sonuçlarını açıkladı.
Esas Holding’in gençler ve istihdam alanında yapacağı sosyal yatırımları hayata geçirmek için 2015 yılında kurduğu Esas Sosyal; İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Ipsos Sosyal Araştırmaları Enstitüsü ortaklığıyla gençlerin işsizliğinin nedenlerini araştırdı.
Günümüzde, Türkiye nüfusunun %16.5’ini yani 12 milyondan fazlasını 15-24 yaş grubu oluşturuyor. Türkiye’deki işsizlik oranı %11.3 iken bu oran gençlerde % 18,5’e kadar çıkıyor. İşsizlik oranının daha yaygın olduğu genç nüfus içerisinde ise işsizlik oranı eğitimli gençlerde daha fazla. İşsizlik oranı okuma yazma bilmeyenlerde %10, ilköğretim mezunlarında %15, lise mezunlarında %22, üniversite mezunlarında %29 olarak görülüyor.
Bu bağlamda, Gençlik ve İstihdam Araştırmaları’ndaki bulgulara göre; gençlerin iş bulma konusunda önlerindeki en büyük engel ‘deneyimsizlik’. Üniversitede gördükleri eğitimin çalışma hayatının gerçeklerinden kopuk olması, eğitim süresince yapılan stajların gerektiği gibi yürütülmemesi ve gönüllülük ve girişimcilik faaliyetlerinin desteklenmemesi gençlerin deneyim kazanamamalarının sebepleri olarak gösteriliyor.
Araştırma ayrıca sorunun çözümüne yönelik önerilere de işaret ediyor. Özel sektör ve üniversite işbirliklerine dayanan çözüm önerileri arasında stajların oranlarının arttırılması ve içeriklerinin güncellenmesi, eğitim süresi boyunca ücret karşılığı sorumluluk üstelenebilecekleri fırsatların yaratılması, özel sektörün insan kaynağı ihtiyaçlarının tesbitine yönelik düzenli çalışmalar yer alıyor.
Esas Sosyal Gençlik ve İstihdam Araştırmaları özeti için bu bağlantıya bakabilirsiniz.