Macaristan’dan başlayarak tüm dünyaya açılan haritacı Robert Szucs, dünyanın en önemli su havzalarını renklendirerek haritalandırma işini çarpıcı şekillerde yapıyor.
Haritalar, hem zengin verilere ulaşmayı mümkün kılıyor hem de muhteşem bir görsel şölen sunuyor. Ana nehirlerin, kapalı ve açık havzaların akış yolları gösterilen çalışmada, doğal kanallar arasındaki hiyerarşinin düzenini belirlemek ve sınıflandırmak için Strahler yöntemi kullanılmış. Nehir havzaları arasındaki setler ise renklerle gruplandırılmış. Szucs, haritalarını Coğrafi Bilgi Sistemi’ni kullanarak oluşturmuş. Normalde bu sistem, orman örtüsünü incelemekten tutun suç yoğunluklarına kadar birçok alanda kullanılıyordu ancak nehir haritaları bir ilk oldu.
Szucs, eserlerini “kişiliğimin gösterişli ve inek taraflarının güzel bir melezi olan sanatsal haritalar” olarak tanımlıyor.
Dünya Geneli
Büyüklük sırasına göre havzalar: Amazon, Kongo, Nil, Mississippi, Ob, Parana, Yenisey, Lena, Nijer, Amur.
Afrika
Afrika, dünyanın ikinci ve üçüncü en büyük havza alanlarına sahip olan nehirlere ev sahipliği yapmaktadır: Kongo (mavi), 1.44 milyon milkarelik (3.73 milyon km2) bir havzaya sahip ve Nil (kırmızı) 1.26 milyon milkarelik (3.25 milyon km2) havzaya sahip. Nil, Afrika’daki en uzun nehridir (4,130 mil; 6,650 km). Ardından gelen Kongo ise 2,900 mil (4,700 km) uzunluğundadır. Kongo Nehri’nin diğer adı olan Zaire, “kikongo nzadi o nzere” yani nehirleri yutan nehir anlamına geliyor.
Avrupa
Volga Nehri (sarı renkte), Avrupa’nın en büyük havza alanına sahip olan nehirdir (545.000 kilometrekare’in altında; 1.41 milyon km2). Yalnızca Rusya üzerinden akar ve havza alanı tamamen Rusya’da bulunmaktadır. Avrupa’nın iki numarası ise toplamda 10 ülkede akan Tuna Nehri’dir (turuncu). Drenaj havzası yaklaşık olarak 307.000 milkaredir yani neredeyse 796.000 km2.
Almanya
Almanya’nın hidrografik haritasına sadece dört ana drenaj sistemi hakimdir: güneyde Tuna (turuncu), batıda Ren (mavi), doğuda Elbe (mor) ve son olarak Weser (yeşil). Antik dönemde Ren, Roma İmparatorluğu ile Almanlar arasındaki sınır olarak kabul edilirdi.
İngiltere ve İrlanda
Hem İrlanda hem de İngiltere, pek uzun nehirlere sahip olmayan ülkelerdir. En uzun 30 İngiliz nehrinden sadece yirmi tanesi 160 mil kadardır. İngiltere’nin en uzun nehri ise Severn’dir (220 mil, 354 km). İrlanda’nın en uzun nehri de Shannon’dur (224 mil, 360 km). İkisinin toplamı Fransa’nın Seine Nehri (483 mil, 777 km) kadar bile etmiyor.
Amerika Birleşik Devletleri
Amerika Birleşik Devletleri’nin orta kesimine yayılmış olan Mississippi’nin drenaj havzası, toplamda 32 eyaletinin bir bölümünü kapsar.
Avustralya
1,558 mil uzunluğundaki (2,508 km) Murray, Avustralya’nın en uzun nehridir. (Genellikle, Darling (915 mil, 1.472 km) ile birlikte kabul edilir.) Murray-Darling havzası (turkuaz renkte, güneydoğuda) 410.000 milkare’ye (1.06 milyon km2) veya Avustralya’nın toplam alanın yüzde 14’üne denk geliyor. İç kısımdaki nehir ağlarına rağmen Avustralya, Antarktika’dan bile daha kurak olan tek yerleşim yeridir.
Rusya
Dünyanın en büyük drenaj havzalarından dördü Rusya’da yer alır: Ob, Yenisei, Lena ve Amur. Volga, Avrupa’nın en uzun nehri olabilir, ancak yüzde 84’ü Rusya’da bulunur. Ek olarak, Ob, Yenisey ve Lena nehirleri Arctic’te saniyede yaklaşık 50.000 metreküp su tahliye ederek yaklaşık 8 milyon kilometrekarelik bir drenaj alanını kaplar.
Szucs; Karayipler’deki adalarda, Alaska’daki deniz biyologlarıyla, Borneo’daki arkeologlarla birlikte bir orangutan koruma programında gibi birçok destinasyonda çalışmış. Sadece teorik anlamda bir harita tutkunu olmadığını buradan anlayabiliyoruz. Birkaç ayda bir başka bir ülkeye taşınmaya çalıştığını söyleyen Szucs, harita oluşturma becerilerini buna bağlıyor. Szucs: “Hareketlerim her zaman geçicidir ve bir sivil toplum kuruluşu için gönüllü olmakla bağlantılıdır. Becerilerimi geliştirmenin en büyük yolları olarak dünyayı görmeyi ve yeni kültürleri tecrübe etmeyi görüyorum. Hatta şu anda Alaska’ya balinalarla çalışmak için yeniden dönmeyi umuyorum.” ifadelerinde bulundu.
Robert Szucs’un haritalarına erişmek için tıklayınız.