Japon Hava Yolları (Japan Airlines), giyilmiş kıyafetlerden biyoyakıt üretmek için çalışmalara başladı.
İklim değişikliği, zamanımızın en önemli konuları arasında yer alıyor. Özellikle uçaklarda kullanılan yakıtların yüksek oranda atmosfer kirliliğine yol açtığı dikkate alınırsa, hava yolu şirketlerinin bu durumu önlemesi kaçınılmaz oluyor.
Japan Airlines, dairesel ekonomiyi destekleyen bir şirket olan Japon Çevre Planlama Kurumu (Jeplan) ve biyolojik yakıt üreticisi Green Earth Enstitüsü ile pamuk gibi organik maddelerden çevreye duyarlı yakıt üretmek üzere bir proje başlattı.
Giysilerdeki pamukta bulunan şekerin fermantasyonu, kullanılmış giysilerin benzinle benzer özelliklere sahip olan biyoetanol haline getirilmesini mümkün kılıyor. Proje için ihtiyaç duyulan ham madde, Jeplan’ın ülke genelinde 1.000’den fazla giyim mağazasındaki kullanılmış kıyafetleri toplamasıyla sağlanacak.
Hesaplamalara göre 100 ton pamuktan 10 kilo litre yakıt üretilecek. Tabi bu miktar uçak yakıtı olarak tam anlamıyla yeterli değil ama hava kirliliğini engellemesi ve sera gazı salınımını azaltması açısından büyük önem arz ediyor. Proje kapsamında üretilen yakıtın uçaklar üzerindeki deneme testlerine 2020 yılında başlanacak.
Haber: Çiğdem Çiyitoğlu