İslam ülkelerinin liderleri, Müslümanları iklim değişikliğine karşı harekete geçirmeyi amaçlayan “İklim Değişikliği için İslami Deklarasyon’u” açıkladı.
Dünyanın farklı ülkelerinden Müslüman liderler iklim değişikliğini konuşmak üzere İstanbul’da dün ve bugün gerçekleşen Uluslararası İslami İklim Değişikliği Sempozyumu’nda bir araya geldi.
Bianet’ten Nilay Vardar‘ın haberine göre, liderler sempozyumun ardından Bilgi Üniversitesi’nde kaleme aldıkları deklarasyonu açıkladılar. Deklarasyon Uganda Yüce Müftüleri ve Lübnan dahil, 20 ülkeden 60’tan fazla katılımcı ve örgüt tarafından onaylandı.
İslam Dünyası Sivil Toplum Örgütleri Birliği’nden Ali Kurt ve Gazikent Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim Özdemir de yayımlanan deklarasyona imza atan isimler arasındaydı.
Savaşta bile ağaç kesilmez
Dünya İslami Yardım Örgütü’nden (Islamic Relief Worldwide) Mohamed Ashmawey, yaptığı konuşmada Müslüman dünyasının kalbi İstanbul olduğu için deklarasyonun bu kentte açıklandığını belirtti.
Ashmawey, kimilerinin “hayal” dediği iklim değişikliğinin Müslümanlar için çok ciddi bir endişe kaynağı olduğunu belirterek zamanın giderek azaldığına vurgu yaparak “Allah yarattığı her şeyi korumayı emreder, savaşta bile ağaçları yakmayacaksınız diye emreder. Biz de Müslümanlar olarak Allah’ın yarattığını korumak zorundayız.” açıklamasında bulundu.
İnsanların yol açtığı fesat ve yolsuzluk
Deklarasyonda “insafsız ekonomik büyüme ve tüketim yüzünden insanların yol açtığı fesadı ve yolsuzluğu görüyoruz” satırlarına yer verildi. Kur-an’dan “Yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Çünkü sen yeri asla yaramazsın, boyca da dağlara asla erişemezsin” ayeti de deklarasyon sırasında paylaşıldı.
Herkesi iklim değişikliğinin, çevresel bozulmanın ve biyolojik çeşitliliğin kökeni olan alışkanlıklarını ve zihniyetlerini değiştirmeye çağıran deklarasyonda; insanlara iklim konusunda örnek davranışlarda bulunulması gerektiği çağrısı yapıldı.
Deklarasyonda önümüzdeki Aralık ayında Paris’te yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Taraflar Konferansı’nda (COP) Kyoto’nun yerini alacak anlaşma için eşitlikçi ve bağlayıcı bir sonuca ulaşması da belirtildi.
Yenilenebilir enerjiye yönelin
Deklarasyonda, atmosferdeki sera gazı emisyonu miktarını sabitlemek için sera gazlarını mümkün olduğunca en kısa sürede azaltılması, yeryüzünde tespit edilen fosil yakıt rezervlerinin 2/ 3’ünü yer altında tutma gerekliliğini akılda tutarak, 2 derece sınırda, hatta tercihen, 1.5 derece sınırında kalınması gerektiği belirtildi.
Yüzde yüz yenilenebilir enerjiye geçişin gerekliliği vurgulanan deklarasyonda fosil yakıt odaklı ekonominin terk edilmesi, yeşil ekonomiye yatırım ve büyümenin bilgece yapılması çağrısı yapıldı.
Deklarasyonda iklim değişikliğinden hasar görebilirliği yüksek ülkelere, yerli halklar, kadınlar ve çocuklar olmak üzere hasar görebilir gruplara, uygun destekler içeren uyum stratejileri de geliştirilmesi gerektiği ifade edildi.
Papa Françis de 18 Haziran’da iklim değişikliği ve doğal dengenin korunması yolunda 192 sayfalık bir duyuru yayınlayarak tanrının yarattığı dünyanın gelecek kuşaklara taşınması için inanan ve inanmayan herkesin işbirliği yapması istemişti.