Latin Amerika halkı, geleceğin popüler meslekleri için şimdiden hazır durumda.
Teknolojik yenilik ve otomasyon, yoğun bir tempoda hızlanıyor. Öyle ki, makineler ve yapay zekaların, insan gücüne dayalı işlerin yerini aldığı distopik bir geleceğin korkusu yaygınlaşıyor.
Robotlar ve otomasyon, hikayenin sadece bir parçası. Yeni teknoloji, Latin Amerika ve Karayip ülkeleri adına daha iyi yarınlar için bir yol olabilir. Düşük vasıflı ve daha az karmaşık işlerin çoğu otomasyonla değiştiriliyor. Bu yüzden geleceğin işleri daha yeni ve sofistike beceriler talep edecekler. Bazı araştırmalar, bugün ilkokulda olan çocukların %65’inin henüz mevcut olmayan işleri yapabileceklerini gösteriyor.
Otomasyonun ötesinde teknoloji ve inovasyon, hayatımızın neredeyse tamamını iyi yönde şekillendiriyor. Aslında, dijital teknolojiyi benimsemek yoksulluğu azaltmanın bir yolu olabilir ve üretkenliği artırarak daha çok iş imkanı yaratabilir. Dolayısıyla, bu üretkenlik düşük vasıflı işçiler için bir nimet olabilir.
Dünya Bankası’nın hazırladığı Geleceğin İşleri Raporu, ‘Teknoloji, Verimlilik ve Refah’ gibi kavramların Latin Amerika ve Karayipler’de üretkenliği nasıl artırdığını gösteriyor. Yani daha fazla verimlilikle; şirketler değişken maliyetleri düşürebilir, üretimi artırabilir, daha fazla pazara ulaşabilir, daha fazla para kazanabilir ve bu süreçte daha fazla ve daha iyi iş imkanları yaratabilir. Arjantin, Brezilya, Şili, Kolombiya ve Meksika’da yapılan çalışmalar, düşük vasıflı çalışanların dijital teknolojilerin benimsenmesinden faydalanabileceğini gösteriyor. Daha iyi teknoloji kullanan şirketler üretimini artırıyor ve genellikle daha fazla düşük vasıflı işçileri işe alıyorlar.
Küçük firmaların uluslararası pazarları bulmalarına, ihracatlarını artırmalarına ve dolayısıyla daha fazla insanı işe almalarına yardımcı olabilecek çevrimiçi ticaret platformları bulunuyor. Ek olarak, mobil yazılım uygulamaları iş olanakları hakkında bilgi bulmayı kolaylaştırıyor ve daha iyi işveren-işçi eşleşmelerine yol açıyor. Ancak Latin Amerika ve Karayipler, dijital teknolojinin benimsenmesi bakımından diğer bölgelerin gerisinde kalıyor.
Engel olmak yerine teknoloji ve inovasyonu kucaklamalı ve teşvik etmeliyiz. İnternet, dijital teknolojilerin oksijeni olduğu için başlamak adına iyi bir yer. Yüksek hızlı internet pazarında daha fazla rekabet, hizmetlerin ve fiyatların iyileştirilmesini sağlayabilir. Tıpkı tarifeleri ve vergileri azaltılıp daha ucuz hale getirerek, hem şirketlerin hem de insanların teknolojiye erişimini büyük ölçüde artırılmasının sağlanması gibi imkanlar oluşturulabilir. Ayrıca, gençlerin dijital dünyanın yarattığı fırsatlardan tam olarak yararlanmasını sağlamak için daha iyi eğitim ve öğretim gereklidir. Bu beceriler olmadan, ileri teknolojiler sadece eğitimli olanların ve geride kalanları yerinden edenlerin yararlandığı artan bir eşitsizliğe yol açabilir. Yeni teknolojiler, fırsatları artırmak için sadece robotlar için değil aynı zamanda tüm insanlık için anahtar haline gelebilir.