NASA, Dünya’dan 40 ışık yılı uzakta bulunan 7 yeni gezegen keşfetti.
NASA tarafından keşfedilen gezegenler için bir basın toplantısı düzelendi. Toplantıda konuşan NASA’dan Thomas Zurbuchen’e göre bu keşif, yaşanabilir ortam bulma çalışmasının önemli bir parçası olabilir. Bilimin önceliklerinden birinin ‘yalnız mıyız?’ sorusuna yanıt vermek olduğunu söyleyen Zurbuchen, ilk kez aynı anda, yaşanabilir bir bölgede bu sayıda gezegen bulunmasının bilimi bu amacına yaklaştıran önemli bir adım, olduğunu belirtiyor.
Güneş Sistemi dışındaki yıldızların yörüngesinde dolaşan “exoplanet” olarak adlandırılan bu gezegenlerin keşfinin evrende dünya dışındaki canlı varlıkların keşfi için önemli bir temel oluşturabileceği düşünülüyor. Çapları ve kütleleri bakımından Dünya’ya benzeyen gezegenlerin yaşamı destekleyebilecek yapıda oldukları öğrenildi. Üzerlerinde su bulunabileceği belirtilen gezegenlerin Dünya’ya yakın oldukları belirtilirken en iyi teleskopların deneyde kullanıldığı ifade edildi.
Keşfedilen bu gezegenler Trappist-1 ismi verilen yıldızın yörüngesinde. Trappist-1’in düşük kütleli ve soğuk bir yıldız olduğunu düşünülüyor. Trappist-1 gezegenlerinden üçünün yüzey sıcaklığının, yeterli atmosfer basıncı göz önüne alındığında sıvı su varlığını destekleyebileceği ve “yaşanabilir bölge” tanımına girebileceği düşünülüyor.