NASA, Norveç’in Andøya Uzay Merkezi’nden “Auroral Zone Upwelling Rocket (AZURE)” projesi kapsamında iyonosferde meydana gelen enerji olaylarını anlamak adına kendi kuzey ışıklarını oluşturdu!
2 dakika arayla fırlatılan 2 farklı sondaj roketi, 320 kilometre yüksekliğe ulaşarak atmosferin yoğunluk ve sıcaklık ölçümlerini aldı. Oluşan renkli bulutlar ise araştırmacıların bölgedeki dikey rüzgarları çalışabilmesi için izleyici görevinde bulundular. Ölçümlenen rüzgarlar, atmosferin; enerjisini, kimyasal bileşenlerini ve momentumunu yeniden dağıtan rüzgarlardır. Bu nedenle “parçacık çorbası” olarak adlandırılıyorlar.
NASA, yapay kuzey ışıklarının, doğru bir zamanlama ile trimetil alüminyum ve güneş ışığına maruz kaldığında iyonlaşan baryum/stronsiyum karışımı sayesinde oluştuğunu belirtti. Aynı zamanda serbest bırakılan kimyasalların bölge sakinleri için bir tehlike oluşturmadığını da açıkladı. Ancak projenin, önümüzdeki 2 yıl boyunca Norveç’in Andøya ve Svalbard roket menzillerinden 8 kez daha tekrarlanacağını duyurdu.
NASA’nın paylaştığı blog yazısında: “Aurora’lar hakkında ne kadar çok bilgi edinirsek, hayatımızın daha büyük bir parçası haline gelen Dünya ve uzay arasındaki bölgeyi o kadar iyi anlıyoruz. Bu bölge sadece astronotlara değil herkesin günlük yaşantısını etkileyecek GPS ve iletişim sinyallerine de ev sahipliği yapıyor.” ifadeleri yer aldı.